Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nlStuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Stadsdichters Woerden.

In 2009 hebben de Woerdense Courant (j. v Es) en Karel van den Bosch (KUVO) het initiatief genomen om in onze gemeente het fenomeen stadsdichter te introduceren.
Een initiatief dat al snel werd ondersteund door de KUVO, het CPW, en de lokale overheid

 

 

Gert van Spanjen.

De directe aanleiding hiervoor was het overlijden van Gert van Spanjen, die bekend stond als volksdichter van Woerden, regelmatig toepasselijke gedichten in de krant publiceerde, bij gelegenheden als Koeiemart, het straatfestival, koninginnedag, de eerste lentedag enz. en ook bereid was om bij gelegenheid, meestal vrolijke en blije gedichten voor te dragen bij tal van gebeurtenissen.
Meer dan 1250 gedichten in 45 jaar publiceerde hij in de Woerdense courant.
 

Om hem te eren en om Woerdenaren meer in contact te brengen met poëzie werd in 2010 een wedstrijd uitgeschreven om het  stadsdichterschap. Een stadsdichter wordt voor de duur van maximaal drie jaar aangesteld. een staddichter maakt ongeveer 8 tot 12 gedichten per jaar en zal worden geruggesteund door een begeleidingsgroep.

 

********************************************

Vanaf mei 2018 heeft CultuurLokaal de medewerking aan dit initiatief beeindigd.

 

Het was Cultuurlokaal helaas niet langer mogelijk om, grotendeels alleen, de organisatorische en financiele consequenties te dragen van de noodzakelijke activiteiten rond het functioneren begeleiden, publiceren en verkiezen van een stadsdichter.

 

We blijven de poëzie een warm hart toedragen en zullen nog regelmatig ingezonden gedichten plaatsen. (Gedicht gemaakt over een lokaal onderwerp? zenden naar poezie@cultuurlokaal.nl )

*********************************************

Hieronder de poëten die de eretitel "stadsdichter van Woerden" (4 stuks) vanaf 2009 droegen.

 

Medio 2017 tot medio 2018 Stadsdichter Helga Huisjes.

 

De vierde staddichter van Woerden is Helga Huisjes uit Harmelen. Zij was ook al genomineerde dichter tijdens het dichtersbal van 2016 en gooide toen heel hoge ogen met haar gedichten en de muzikale presentatie ervan.

Bij het tussentijds aftreden (na een vol jaar) van onze 3e dichter heeft de poëziecommissie haar gevraagd om de zittings termijn (2016-2019) vol te maken en gelukkig wilde ze dat. Met ingang van April 2017 is ze dan ook door de gemeente officieel benoemd tot 4e Stadsdichter.

In het jaar 2018 werd het door onverwachte omstandigheden voor Helga lastig om voldoende tijd te kunnen besteden aan het stadsdichterschap. Wel schreef ze later, op verzoek van de gemeente nog een kort stadsgedicht ("Toekomst onder nieuwe vlag") voor de opening van het nieuwe gemeentehuis. 

Haar gedichten vindt u op haar eigen pagina en daar leest u ook wat ze doet op die spaarzame momenten dat ze niet met "talige dingen" bezig is.

 

2017 Jeugddichter Rense Pot.

De aanstelling van de nieuwe jeugddichter voor 2017 heeft plaats gehad tijdens Nachtcultuur op 1 APRIL (geen grapje). Dit jaar konden alleen jongeren v.a. 12 jaar solliciteren.

Rense Pot is de naam van de tweede junior stadsdichter van Woerden. Renske heeft helaas door omstandigheden, na koningsdag 2017, geen kans gezien om haar jeugddichterschap voort te zetten en heeft helaas niet meer dan 1 stadsgedicht gemaakt.

 

In de Planning zat dat Kult Kompagnie en Kuvo gezamelijk initiatief nemen tot het oproepen van kandidaten voor een jeugddichter aan te stellen op "Nachtcultuur"2018. (Nachtcultuur heeft echter de mededeling gedaan dat er géén Nachtcultuur 2018 meer komt!

Wellicht komt er in de toekomst een nieuw initiatief)

 

2016 - 2017, Stadsdichter; Nienke Gorter

22 april was er het 1e "Dichtersbal" van Woerden in theater het Klooster. (zie filmverslag) Tijdens deze "avond van de taal" werd Nienke Gorter door de jury gekozen als opvolger van Marco v.d. Bij.

De jury bestond uit :
Viktor Molkenboer, Voorzitter; gemeente Woerden
Mariette van Slagmaat; namens het CPW
Mirjam van den Bremen; namens de bibliotheek.
Kees Willem Karssen; namens Libris Woerden
Carole Leroy, namens de Kuvo
Jurysecretaris, Winny van Rij, de Woerdense Courant

De overige genomineerden waren: Helga Warmel, Tineke van Dijk en Helga Huisjes. (zie verslag "dichtersbal" voor meer informatie en foto's.)

 

 

Volgens de jury heeft Nienke Gorter laten zien dat ze een mooi, actueel en origineel stadsgedicht kan schrijven én dit op heldere en aansprekende wijze kan voordragen aan een groot publiek. Het is nu, vol verwachting uitzien naar haar 2e stadsgedicht.  Woerden gefeliciteerd met uw 3e stadsdichter: Nienke Gorter.

Nachtcultuur; Op 1 april, in een paarse opblaaskerk, werden de 4 genomineerden voor het 3e stadsdichterschap aan Woerden voorgesteld. RPL TV maakte hiervan een filmverslag.

2016 Jeugdstadsdichter Mathilde Kaptein

Het is de eerste keer in de geschiedenis van Woerden dat er iemand in deze bijzondere functie zal worden aangesteld.

Zeven jongeren onder de 18 jaar deden op 2 april mee aan de "battle" om het 1e jeugd-(stads)dichterschap. Ze deden het allemaal geweldig, wat een poëtisch talent heeft Woerden. Mooie en rake teksten, goed voorgedragen en allemaal wisten ze ook nog te vertellen waar ze jeugddichter wilde worden.

Hopelijk horen we ook nog veel van de 6 die niet wonnen, want er kan maar 1 winnaar zijn en dat was ...... Mathilde Kaptein.

  • Van een jeugddichter zal worden verwacht dat hij ten minste 4 x per jaar een gedicht schrijft over cultuur en jongeren/jeugd.
  • De jeugddichter zal, in principe voor een jaar worden aangesteld en begeleid worden door de stichting CultuurLokaal, de burgemeester en Marco v.d. Bij, (zie onder)
  • Voor de eigen pagna's van Mathilde KLIK HIER.

 

2013 - 2016:  Marco van der Bij

Tijdens Nachtcultuur op 30 maart 2013 werd Marco uitgekozen door een vakjury om  2e stadsdichter van Woerden te worden. Ook al zijn gedichten staan op deze site op de eigen pagina van Marco. de gedichten worden ook altijd gepubliceerd in de Woerdense Courant.
 
Afscheid Marco
Marco neemt, na drie jaar, afscheid op 22 april 2016 tijdens het eerste dichtersbal in de Kloostertuin. Hij maakte 35 stadsgedichten en trad bij veel gelegenheden op. een ware "ambassadeur" van poezië en zeer betrokken bij onze gemeenschap.
Van zijn, vele, werk als stadsdichter heeft Wijnand Brak een mooi overzicht filmpje gemaakt dat HIER te zien is. Marco is sedert 2017 lid van de Poëzie-commissie en werk samen met Eric Thuis nog steeds mee aan educatieve projecten rond poëzie.
 

 

2010-2013 Najiba Abdelaoui  

Tijdens het Muziekfestival op 5  mei 2010 werd Najiba Abdelaoui uitgeroepen tot 1e stadsdichter van Woerden en tot januari 2013 heeft ze deze functie gloedvol en prachtig vervult
Op een aparte pagina staan alle stadsgedichten van Najiba met daarbij gemeld de aanleiding voor de betreffende gedichten. de bundel met al haar gedichten is in de winkels te koop. voor haar gedichten klikt u HIER.
 
AFSCHEID NAJIBA
Sinds eind 2012 is Najiba niet meer woonachtig in Woerden en op 11 januari 2013 heeft ze, tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Woerden formeel afscheid genomen als stadsdichter van Woerden. (zie voor haar afscheidsrede deze link)
NIEUWE STADSDICHTER
Begin 2013 is de speurtocht naar een nieuwe stadsdichter begonnen. zie voor verder berichtgeving hierover deze link en de de pagina nieuwe stadsdichter.