Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Stadsdichters Woerden.

In 2009 hebben Jan van Es (Woerdense Courant) en Karel van den Bosch (KUVO) het initiatief genomen om in onze gemeente het fenomeen stadsdichter te introduceren.
Een initiatief dat al snel werd ondersteund door de KUVO, het CPW, en de lokale overheid

Gert van Spanje.

De directe aanleiding hiervoor was het overlijden van Gert van Spanje, die bekend stond als volksdichter van Woerden, regelmatig toepasselijke gedichten in de krant publiceerde, bij gelegenheden als Koeiemart, het straatfestival, koninginnedag, de eerste lentedag enz. en ook bereid was om bij gelegenheid, meestal vrolijke en blije gedichten voor te dragen bij tal van gebeurtenissen.
Meer dan 1250 gedichten in 45 jaar publiceerde hij in de Woerdense courant.
 

Om hem te eren en om Woerdenaren meer in contact te brengen met poëzie werd in 2010 een wedstrijd uitgeschreven om het  stadsdichterschap. Een stadsdichter wordt voor de duur van maximaal drie jaar aangesteld. een staddichter maakt ongeveer 8 tot 12 gedichten per jaar en zal worden geruggesteund door een begeleidingsgroep.

 

Hieronder ziet u welke poëten de eretitel "stadsdichter van Woerden" al droegen.


2016 - heden, Stadsdichter; Nienke Gorter

22 april was er het 1e "Dichtersbal" van Woerden in theater het Klooster. (zie filmverslag) Tijdens deze "avond van de taal" werd Nienke Gorter door de jury gekozen als opvolger van Marco v.d. Bij.

De jury bestond uit :
Viktor Molkenboer, Voorzitter; gemeente Woerden
Mariette van Slagmaat; namens het CPW
Mirjam van den Bremen; namens de bibliotheek.
Kees Willem Karssen; namens Libris Woerden
Carole Leroy, namens de Kuvo
Jurysecretaris, Winny van Rij, de Woerdense Courant

De overige genomineerden waren: Helga Warmel, Tineke van Dijk en Helga Huisjes. (zie verslag "dichtersbal" voor meer informatie en foto's.)

 

Volgens de jury heeft Nienke Gorter laten zien dat ze een mooi, actueel en origineel stadsgedicht kan schrijven én dit op heldere en aansprekende wijze kan voordragen aan een groot publiek. Het is nu, vol verwachting uitzien naar haar 2e stadsgedicht.  Woerden gefeliciteerd met uw 3e stadsdichter: Nienke Gorter.

 

Nachtcultuur; Op 1 april, in een paarse opblaaskerk, werden de 4 genomineerden voor het 3e stadsdichterschap aan Woerden voorgesteld. RPL TV maakte hiervan een filmverslag.
Tevens werd die dag de 1e jeugdstadsdichter gekozen, (zie onder).
 

Verkiezing Jeugddichter voor 2017.

De verkiezing van de nieuwe jeugddichter voor 2017 heeft plaats tijdens Nachtcultuur op 1 APRIL (geen grapje)

 

Schrijf je graag? ben je, een beetje, poëtisch? Niet op je mondje gevallen? En van de basisschool af?

Aarzel niet! Meld je aan! ('t is leuk hoor!)

 

Zie voor meer info HIER. 

Of ga meteen naar de site van nachtcultuur om je aan te melden.

 

 

 

 

 

2016 Jeugdstadsdichter Mathilde Kaptein

Het is de eerste keer in de geschiedenis van Woerden dat er iemand in deze bijzondere functie zal worden aangesteld.

Zeven jongeren onder de 18 jaar deden op 2 april mee aan de "battle" om het 1e jeugd-(stads)dichterschap. Ze deden het allemaal geweldig, wat een poëtisch talent heeft Woerden. Mooie en rake teksten, goed voorgedragen en allemaal wisten ze ook nog te vertellen waar ze jeugddichter wilde worden. Hopelijk horen we ook nog veel van de 6 die niet wonnen, want er kan maar 1 winnaar zijn en dat was ...... Mathilde Kaptein.

  • Van een jeugddichter zal worden verwacht dat hij ten minste 4 x per jaar een gedicht schrijft over cultuur en jongeren/jeugd.
  • De jeugddichter zal, in principe voor een jaar worden aangesteld en begeleid worden door de stichting CultuurLokaal, de burgemeester en Marco v.d. Bij, (zie onder)
  • Voor de eigen pagna's van Mathilde KLIK HIER.

 

2013 - 2016:  Marco van der Bij

Tijdens Nachtcultuur op 30 maart 2013 werd Marco uitgekozen door een vakjury om  2e stadsdichter van Woerden te worden. Ook al zijn gedichten staan op deze site op de eigen pagina van Marco. de gedichten worden ook altijd gepubliceerd in de Woerdense Courant.
 
Afscheid Marco
Marco neemt, na drie jaar, afscheid op 22 april 2016 tijdens het eerste dichtersbal in de Kloostertuin. Hij maakte 35 stadsgedichten en trad bij veel gelegenheden op. een ware "ambassadeur" van poezië en zeer betrokken bij onze gemeenschap.
Van zijn, vele, werk als stadsdichter heeft Wijnand Brak een mooi overzicht filmpje gemaakt dat HIER te zien is.
 

 

 

2010-2013 Najiba Abdelaoui  

Tijdens het Muziekfestival op 5  mei 2010 werd Najiba Abdelaoui uitgeroepen tot 1e stadsdichter van Woerden en tot januari 2013 heeft ze deze functie gloedvol en prachtig vervult
Op een aparte pagina staan alle stadsgedichten van Najiba met daarbij gemeld de aanleiding voor de betreffende gedichten. de bundel met al haar gedichten is in de winkels te koop. voor haar gedichten klikt u HIER.
 
AFSCHEID NAJIBA
Sinds eind 2012 is Najiba niet meer woonachtig in Woerden en op 11 januari 2013 heeft ze, tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Woerden formeel afscheid genomen als stadsdichter van Woerden. (zie voor haar afscheidsrede deze link)
NIEUWE STADSDICHTER
Begin 2013 is de speurtocht naar een nieuwe stadsdichter begonnen. zie voor verder berichtgeving hierover deze link en de de pagina nieuwe stadsdichter.
 
                                       ---
 
 
 
 
 
jan 2011/3/2012/jan 2013/mrt 2013 2013/apr Karel van den Bosch