Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefStuur berichten voor de agenda naar agenda@cultuurplatformwoerden.nl

Wie is Nienke Gorter?

publicatiedatum: wo 1 juni 2016

Interview met Nienke Gorter, stadsdichter van Woerden. Nienke werd tijdens het eerste "dichtersbal" op 21 april 2016 in Het Klooster gekozen tot 3e stadsdichter. Sinds 22 april Is Nienke dus officieel in functie en ze heeft sindsdien al enige gedichten geschreven over "ons stadje" en de mensen die erin wonen. Maar wie is Nienke eigenlijk zelf? wat doet ze? en wat houd haar bezig?

 

Wie is Nienke Gorter?
Nienke Gorter is een 28-jarige Zegveldse, getrouwd en moeder van een zoontje van bijna 2. Ze is huisarts in opleiding en sinds kort tot haar grote vreugde stadsdichter van Woerden.

 

Sinds wanneer dicht je?
Ik ben enthousiast geworden voor poëzie tijdens de lessen letterkunde op de middelbare school. Aangezien ik toentertijd verkering had met een jongen die Gorter van zijn achternaam heette (met wie ik inmiddels getrouwd ben), zette ik voor de grap het boek ‘Mei’ van Herman Gorter op mijn leeslijst voor het letterkunde examen. Het bleek een lang gedicht te zijn en – verrassend maar waar- ik vond het ontzettend mooi! Dat smaakte naar meer!

 

Hoe zou je je stijl omschrijven?
Ik houd van creatief zijn met woorden, ik houd ervan mensen een glimlach te bezorgen, ik houd van verrassende wendingen en spelen met taal.

 

Heb je naast dichten nog andere hobby’s?
Ja, ik speel harp en sport graag. In het verleden heb ik gebasketbald bij Blue Drakes en dit hoop ik in de toekomst weer op te pakken. Naast basketballen, houd ik ook van boksen, snowboarden en hardlopen. Ik breng graag tijd door met mijn gezin, vrienden en familie en vind het gezellig om samen de stad in te gaan of een gezelschapsspel op tafel te leggen.

 

Waarom woon je in de gemeente Woerden?
Na een periode in Leiden en tijdje in Dordrecht, hebben mijn man en ik er een aantal jaar geleden voor gekozen ‘terug’ te verhuizen naar Zegveld. De centrale ligging, het gezellige centrum van Woerden en de groene omgeving maken het voor ons de ideale woonplaats.

 

Wat hoop je te bereiken met je gedichten?
Mijn gedichten wil ik graag toegankelijk laten zijn voor een breed publiek, daarom ben ik blij dat ze worden gepubliceerd in de Woerdense Courant en op CultuurLokaal, . Ik hoop dat mensen die niet van poëzie (dachten te) houden het ook lezen en het kunnen waarderen. Ik zou graag met mijn gedichten de beleving van het Woerdenaar zijn verrijken, de lezer vrolijk stemmen en trots (op Woerden en activiteiten in Woerden) aanwakkeren met –indien nodig- hier en daar een kritische noot.

 

Op wat voor gelegenheden wil je als stadsdichter iets bij dragen?
Ik sluit graag aan bij de actualiteit en ben maatschappelijk betrokken. Ik zal gedichten schrijven n.a.v. voor Woerdenaren ingrijpende gebeurtenissen en ontwikkelingen, maar ook over vrolijke activiteiten in de stad of als ‘reclame’ voorafgaand aan bepaalde evenementen.

Ik vind het leuk voor te dragen bij evenementen of feesten en zou ook als het kan graag iets betekenen voor kwetsbare groepen, zoals ouderen of zieken. Verzoekjes* voor gedichten of voordrachten mogen te allen tijde gestuurd worden; vragen staat vrij!

 

* Verzoeken graag indienen via: poezie@cultuurlokaal.nl.

 

STADSGEDICHTEN Nienke

Uit "vier mij" (over 4 mei)

Even de kleren scheuren
Vergane tranen vangen
En een arm slaan om het trieste

Uit "groene loper" (over het dichtersbal)

Wonderlijke woordenreeksen

 en wandelingen door de geest,

met ontroering en gelach.


meer over Nienke, haar poezië en stadsgedichtenop haar persoonlijke pagina's.

 

 

Naamgenoot en inspiratiebron: Herman Gorter

1864 - 1927) was een Nederlandse dichter. Hij is vooral bekend geworden door zijn gedicht van epische lengte  (bijna een boek) met de titel "Mei"(geschreven in 1889).

De openingsregel van dit gedicht, Een nieuwe lente en een nieuw geluid is een bekende uitdrukking geworden.

2 citaten uit Gorters gedicht "Mei"

    Een nieuwe lente en een nieuw geluid
    Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit
    Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht,

 

.................dat de trappengevels
Van roode steenen droogden en de nevels
Van glans die 's morgens vroeg overal is
Dampten: het overschot nachtdroefenis.
 In een oud stadje, langs de watergracht [