Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nlStuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Najiba, de eerste Woerdense stadsdichter.

Voorafgaand aan de aanstelling van Najiba als eerste Stadsdichter van Woerden was nog niet in detail duidelijk wat nu deze functie  zou moeten gaan inhouden. Jan van Es en ik vonden het een mooie gedachte om de lege plek, ontstaan door het overlijden van onze volksdichter Gert van Spanje , in te gaan vullen door een stadsdichter aan te stellen.  Een  die de zeggingskracht van poëzie een belangrijker plek in de Woerdense samenleving zou kunnen gaan geven.


Gelukkig waren de KUVO, het Cultuur Platform en de gemeente Woerden bereid om het initiatief van de Woerdense Courant en de KUVO te ondersteunen.  Zo kon e.e.a. van start gaan. Een oproep voor kandidaten leverde een ruime respons op en zo werd Najiba, op 5 mei 2010 , door een jury bestaande uit Anne-Marije Poorter, Loes Ijpma, Winny van Rij, Jan van Es en ondergetekende,  aangesteld als de 1e stadsdichter van Woerden.

 

Educatie.

Ook werkte ze mee aan educatieve projecten van de KUVO voor het onderwijs, met name in het project “dichter in de dop” was ze heel inspirerend naar jongeren van basis en voortgezet onderwijs. Wie het bijzondere filmpje van dit project heeft gemist, kijk eens op You Tube onder deze link:  De” dichters in de dop” ziet u terug in filmpje van Woerden tv: link


Het huwelijksbootje van Najiba is onlangs, helaas,  Woerden “uitgevaren”. Tijd dus om afscheid te nemen van onze stadsdichter. Dat doen we met deze bundel waarin Najiba’s woorden, “het verhaal van Woerden” 30 maanden lang zeer poëtisch hebben weergegeven.

 

Betrokken

Ze heeft in de afgelopen tijd met 26 stadsgedichten blijk gegeven van een grote betrokkenheid met Woerden. Behalve het talloze malen voordragen van haar stads en andere gedichten, deed ze mee aan discussies over maatschappelijke en culturele aangelegenheden en werkte ze mee aan veel verschillende activiteiten om poëzie onder de aandacht te brengen van iedereen, zoals Gedichtendag, het Woerdense Dictee, enz, 

 

 

Karel van den Bosch

 

Najiba maakte tot december 2012 maar liefst 27 prachtige stadsgedichten.

van haar werk verscheen een bundel die u via het CPW kunt bestellen/kopen.

de 1e 26 gedichten kunt u ook lezen via deze link.

Nr 27 haar afscheidsgedicht staat ook in de bundel.