Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nlStuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Herdenking Molukse KNIL militairen

za 25 maart 2023

11.00 uur.

Herdenking Molukse KNIL militairen
In 1951 belandde een groot aantal “eerste generatie” Molukse KNIL militairen met hun gezinnen in Nederland. Ook in Woerden was dit het geval. De opvang vond plaats in een 3-tal kampen; Kamp Kazerne, Kamp Utrechtsestraatweg en Kamp Singel. Het ontvangst en de opvang in Nederland destijds was bijzonder onwaardig. Dit terwijl deze militairen voor Koning en Vaderland zich bijzonder hadden ingespannen. Beloftes van de toenmalige regering (o.a. met betrekking tot terugkeer) werden niet nagekomen.

“Gezien hun belangrijke bijdrage aan de geschiedenis van Nederland en onze verbondenheid met hen ook hier in Woerden is voorgesteld -en bij Besluit van Burgemeester en Wethouders gemeente Woerden d.d. 11 juli 2022 vastgesteld- om graven van overledenen van de 1e generatie Molukse KNIL militairen en hun partners een bijzondere status maar ook een beschermde status te verlenen.”

Het verlenen van deze status geeft nabestaanden de mogelijkheid om de Molukse KNIL militairen te blijven herdenken. Ook krijgen de graven binnen de Woerdense en Molukse gemeenschap daarmee een blijvende plaats. Op de begraafplaatsen Meeuwenlaan en Rijnhof worden herdenkingsborden geplaatst. Op deze borden worden de namen van de graven van 1e generatie Molukse KNIL militairen en hun partner geplaatst aan wie de Bijzondere status is verleend.

Een officieel moment, onthulling Herdenkingsbord, zal plaatsvinden op:

Zaterdag 25 maart 2023 om 11.00 uur

Locatie: Algemene begraafplaats Meeuwenlaan Woerden

De onthulling is in principe voor een ieder toegankelijk, echter voor de direct betrokkenen (rechthebbenden van de graven) zijn enkele zitplaatsen gereserveerd. De onthulling zal ook live, via deze pagina, uitgezonden gaan worden.

Zie voor achtergrondinformatie de pagina’s op de website van Stichting Sinar Maluku: https://www.sinarmaluku.nl/graven-molukse-knil-militairen


Locatie

Algemene begraafplaats Meeuwenlaan
Woerden


Website: Herdenking Molukse KNIL militairen


a: algemeen Evenementen

a: algemeen Evenementen