Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Kapel Weddesteyn - 60 jaar

za 7 maart 2020

van 15.00 t/m 18.00 uur met lezing, opening expositie moderne kruiswegen en jubileumkalender staatsliedenbuurt.

De Kapel Weddesteyn bestaat 60 jaar en daarom nodigen de Stichting Kapel Weddesteyn en het Wijkplatform Staatsliedenkwartier u van harte uit voor deze feestelijke middag.

 

Programma

15.00: Ontvangst met koffie en thee
15.30: Welkom door de wijkwethouder George Becht
16.00-16.45: Lezing door Ruud Bartlema onder de titel “Moderne  kruiswegen”
16.45: Opening expositie “Kunstwerken van Ruud Bartlema”  door de wijkwethouder
17.00-18.00: Samenzijn met een drankje en een hapje, aangeboden door het

 

Lezing en expositie

Het is goed om dit met elkaar te vieren met een bijzondere bijeenkomst van spiritueel en sociaal-culturele aard op zaterdagmiddag 7 maart vanaf 15.00 uur in de kapel. Dan zal de expositie van de beeldend kunstenaar Ruud Bartlema worden geopend, welke gedurende de maand maart op zaterdag- en zondagmiddagen te bezichtigen is. Daarvoor zal hij een lezing “Moderne kruiswegen” geven over de eigentijdse vormgeving van de kruisweg van o.a.  van Aad de Haas.  Zowel religieuze als niet religieuze mensen hebben steeds meer behoefte ‘’om de kruisweg te lopen’’. Er ontstaan in deze tijd van veel lijden nieuwe kruiswegen, welke tot nadenken aanzet.

 

Ruud Bartlema (1944), beeldend kunstenaar en leraar Joodse Mystiek.

Voor zijn schilderkunst vormen poëzie en literatuur een belangrijke bron van inspiratie.  Hij raakte steeds meer onder de indruk van Chagall en de joods mystieke tradities van de Kabbala en het Chassidisme.

 

Ook de poëzie van Hans Andreus en Huub Oosterhuis inspireerde hem tot series schilderijen. Hij schilderde gedachtenis panelen en wandschilderingen voor talloze stiltecentra en kerken,

Hij exposeerde eerder in o.a. De Rode Hoed en het Bijbels Museum in Amsterdam en de Domkerk in Utrecht. Zie website:  ruudbartlema.nl/

 

Een stukje geschiedenis

In 1959  is Kapel Weddesteyn gebouwd.

Tien jaar later werd pas de bouw van de wijk Staatsliedenkwartier gestart en verder tot ontwikkeling gebracht. Het is dus nu 60 jaar geleden dat de kapel als  aanbouw van het toenmalige  ziekenhuis Ope Dei werd gebouwd en 5 jaar geleden werd gerenoveerd en heropend.

 

Het is dus 50 jaar geleden dat het Wijkplatform Staatsliedenkwartier werd opgericht. Geleidelijk aan is de kapel naast een religieus/spirituele plek ook een multi-functioneel sociaal cultureel centrum van de wijk ‘het Staatsliedenkwartier’ geworden.

Zo richt de multifunctionele kapel zich op het aanbieden van velerlei activiteiten, zoals concerten, lezingen en seminars, cursussen etc.

 

Meer informatie: nieuwsbericht
Website:    www.kapelweddesteyn.nl

 


Locatie

Kapel Weddesteyn Utrechtsestraatweg 50 Woerden


Kapel Weddesteyn. St.

Kapel Weddesteyn. St.

  • Meer informatie over Kapel Weddesteyn. St. vindt u in de cultuurmap: Kapel Weddesteyn. St.
  • Bezoekadres: Utrechtsestraatweg 50, Woerden
  • Contact: J van Vianen | telefoon: 0348-419277 | jvianen@planet.nl