Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Roos van Oosten - de Veranderende Stad

di 3 juli 2018

van 20.00 tot 22.00 uur/ gratis.Lezing o.a,. over Woerdense beerputten en secreetreinigers.

In de komende decennia staan onze steden en dorpen voor een grote verandering. Waar nu kolen, aardolie en gas de belangrijkste energiebronnen vormen, is het de bedoeling dat we overstappen naar een ‘elektrische’ maatschappij, gebaseerd op energiebronnen die geen broeikasgassen opleveren.

 

Gasleidingen en benzinepompen naar het museum, en een nieuwe elektrische infrastructuur? Zulke veranderingen zijn er in het verleden ook geweest. Aan het begin van de 17e eeuw werden beerputten vervangen door stenen riolen. Tenminste, dat was de bedoeling.

 

In Leiden pakte men het voortvarend aan, maar in Haarlem bleef voorlopig alles nog bij het oude. Waarom was dat? En wat gebeurde er in Woerden? En waarom zijn beerputten eigenlijk archeologische ‘goudmijnen’?

De Stichts-Hollandse Historische Vereniging organiseert een lezing met dr. Roos van Oosten over dit fascinerende, en niet alledaagse, onderwerp.

 

Dr. Roos van Oosten is universitair docent Stadsarcheologie (Middeleeuwen en Vroeg Moderne tijd) aan de Universiteit Leiden.

 

Ze doet onderzoek naar de geschiedenis van sanitatie en drinkwater. Van Oosten is binnen het archeologische en historische veld geïnteresseerd in sociaaleconomische onderwerpen, zoals sanitair beheer en de geschiedenis van publieke gezondheid.

 

MEER INFO


Locatie

De Dam Wilhelminaweg 79, 3441XB, Woerden


SHHV: Stichts-Hollandse Historische Ver.

SHHV: Stichts-Hollandse Historische Ver.