Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Historische Kaasmarkt

za 25 augustus 2018

Van circa 09.00 tot circa 13.00 uur. Lange Kaasmarkt met veel bijzondere activiteiten en geschiedenis.

Historische Kaasmarkt

De historische kaasmarkt neemt je mee terug naar de kaasmaaktechnieken vanuit de Romeinse tijd.

De stad is gevuld met kaasbrikken, de boeren en boerinnen lopen in typerende Rijnlandse klederdracht en er zijn traditionele touwtrekwedstrijden.

 

De reguliere kaasmarkt is onderdeel van deze "kaasfeestdag"

Op de Woerdense kaasmarkt wordt de échte boerenkaas verhandeld.

In het seizoen stallen handelaren en zelfkazende boeren hun kazen uit, terwijl de spreekstalmeester de bezoekers meeneemt in de wereld van kaas.

 

Tijdens deze feestelijke historische Boerenkaasmarkt worden de prijzen van de Boerenkaaskeuring 2018, welke een dag voor de historische kaasmarkt op vrijdag 24 augustus in het Kaaspakhuis aan de Emmakade plaatsvindt, uitgereikt. Ook wordt de winnaar van de publiekskeuring bekend gemaakt.

 

  • Om 10.30 uur worden de jeugdkoningin en de hofdames van de Woerdense Vakantieweek samen met burgemeester Victor Molkenboer met brikken van het Exercitieveld naar de kaasmarkt in de binnenstad gereden. Bij de kaasbel aan de Meulmansweg worden de prijzen van de Boerenkaaskeuring uitgereikt. Ook wordt de winnaar van de publiekskeuring bekend gemaakt.
  • Om 11.00 uur is de officiële opening van de kaasmarkt op het Kerkplein. De kaasbel wordt geluid en als vanouds wordt er met handjeklappen gehandeld.
  • Rond 12.00 uur wordt met touwtrekken de definitieve kaasnotering gemaakt. Ook deze keer gaan boeren en handelaren touwtrekken om de laatste 2 cent. Winnen de boeren dan brengt de kaas 2 cent meer op, maar zijn de handelaren de sterkste dan hebben deze een meevaller en wordt de prijs 2 cent per kilo lager.
  • Voor en na het touwtrekken treedt het Shantykoor De Vlisters Zangers op. Op het Kerkplein kunnen bezoekers zelf kaasmaken én natuurlijk boerenkaas proeven.

 

 

Door middel van het klassieke ‘handjeklap’ wordt nog steeds handel gedreven. Deze handel lijkt misschien een toneelstukje maar niets is minder waar. De handel is écht. Woerden heeft de enige nog echt functionerende handelsmarkt in Nederland. De markt werd in 1885 opgericht en heeft zijn bestaansrecht bewezen.

 

Naast de bekroonde Goudse boerenkazen is er een oneindige keuze aan talloze kaassoorten.

Ontdek de ambachtelijke markt, proef de frisheid van het land in de kazen en ontdek de historie van het kaasmaken.

 

Filmpje

Ook is er een film die een mooie indruk geeft van onze traditionele kaasmarkt (klik hier)

 

 

Kaasmarkt

 iedere zaterdag van 28 april t/m 25 augustus 11.00 tot 13.00


Fotoalbum van Historische Kaasmarkt


Locatie

Nabij de kaasbel, Kerkplein Woerden


Kaasmarkt Woerden

Kaasmarkt Woerden