Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nlStuur berichten voor de agenda naar de redactie.

1945. De afrekening – een lezing door Ad van Liempt

wo 15 mei 2024

20.00 uur, geen entree.

1945. De afrekening –  een lezing door Ad van Liempt

Op uitnodiging van de Stichts-Hollandse Historische Vereniging houdt de bekende journalist en mede bedenker van het televisieprogramma Andere Tijden een lezing op 15 mei a.s. Hij zal spreken over de gebeurtenissen direct na de bevrijding in 1945. De lezing wordt gehouden in Kapel Weddesteyn, Utrechtsestraatweg 50 te Woerden. De aanvang is om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Achtergrondinformatie
1945 is het jaar van de bevrijding, van de feestelijke intocht van de geallieerde troepen, van de tomeloze vreugde in Hollands straten – en toch geen jubeljaar. Daarvoor is er te veel om over te treuren. De duizenden doden in het westen, als gevolg van de hongersnood. De meedogenloze represailles van de bezetter, die talloze gezinnen in rouw dompelen. En vooral het vergeefs wachten op al diegenen die niet terugkomen. In mei dringt langzamerhand het besef door dat uit de Joodse gemeenschap 102.000 onschuldige mensen in de vernietigingskampen zijn vermoord. Om hun ras.

Het is een bevrijding waarboven een zwarte wolk hangt. En die zich afspeelt in een sfeer van chaos. Er vallen een paar honderd doden bij schietpartijen tijdens het gezagsvacuüm in de meidagen. En op straat worden NSB'ers naar kampen gesleept terwijl zogeheten moffenmeiden openbaar vernederd en kaalgeknipt worden. Het duurt lang voor Nederland weer op een ordelijke samenleving begint te lijken. Er is nauwelijks vervoer mogelijk, de verwoestingen zijn gigantisch en van economisch herstel is nog geen glimp waar te nemen. Bovendien dient zich al het volgende probleem aan. In Nederlands-Indië roepen nationalisten een onafhankelijke republiek uit en ontvlamt in de steden een gewelddadige revolutie. Bevrijding? Jazeker, maar in het jaar waarin Nederland zijn vrijheid terugkrijgt, groeien de problemen de inwoners boven het hoofd.

Over de spreker
Ad van Liempt (1949) is journalist, schrijver en mede bedenker van het programma Andere Tijden. Hij promoveerde op de biografie van Gemmeker: Commandant van Kamp Westerbork aan de Rijksuniversiteit Groningen en kreeg een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam. Hij is auteur van verschillende boeken over de Tweede Wereldoorlog. Het boek 1945. De afrekening verscheen in een serie over Leven in bezet Nederland. Onlangs verschenen Hier is het gebeurd – 50 plekken uit de bezettingstijd om bij stil te staan en 50 plekken in Hitlers Duitsland om bij stil te staan. 

De SHHV-boekentafel presenteert speciaal voor deze avond een uitgebreid assortiment aan boeken van Ad van Liempt. De auteur is graag bereid om aangeschafte boeken te signeren. In verband met de verwachte drukte is het raadzaam op tijd aanwezig te zijn. Als de zaal vol is kunt u helaas niet meer worden toegelaten. Dit vanwege de geldende veiligheidsregels


Locatie

Kapel Weddesteyn, Utrechtsestraatweg 50
Woerden


Website: 1945. De afrekening – een lezing door Ad van Liempt


SHHV: Stichts-Hollandse Historische Ver.

SHHV: Stichts-Hollandse Historische Ver.