Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nlStuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Presentatie boek over Hervormde kerk van Kamerik

za 20 april 2024

10.00 uur.

Presentatie boek over Hervormde kerk van Kamerik

zaterdag 20 april 2024 10:00

10:30, Kamerik, Hervormde kerk, Burgemeester Talsmaweg 18

Presentatie van het boek over de dorpskerk in Kamerik. De titel zal bekend worden gemaakt. De subtitel is geen geheim en zal bij sommige de wenkbrauwen doen fronzen: ‘Ruim 1000 jaar dorpskerk in Kamerik’.

Tot op heden werd aangenomen dat Kamerik ontstaan is bij de Grote Ontginning van rond 1100. Maar hoe is het raadsel van Kamerik te verklaren dat er al vóór het jaar 1000 een (houten) kapelletje heeft gestaan?

Daar wijzen twee ‘Boomstamkisten Kamerik’ op die hier in 1831 en 1924 zijn gevonden. Tot op heden was daar geen hard bewijs voor. Maar uit een recent onderzoek middels een C14 datering is vastgesteld dat de twee kisten van voor en rond het jaar 1000 na Chr. zijn.

Op verzoek van twee initiatiefnemers, de heren A. Meijers en C. Meijers, heeft de gemeente Woerden in het laboratorium te Groningen, Centre for Isotope Research (CIO), een onderzoek laten uitvoeren. Kist één is in Kamerik in 1831 gevonden tijdens de sloop van het vorige kerkgebouw. Deze blijkt van 173 – 47 vóór Chr. te zijn. In de kist lag ook een goud kruisje (zgn. crucifix) van vijf duimen lang. Dit wijst volgens professor W. Moll op de begrafenis van een belangrijke geestelijke rond 800 – 1000.

In het nieuwe boek staat verdere onderbouwing beschreven.

Bij funderingsherstel in 1924 is kist twee gevonden en beide kisten liggen nu in een depot van het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. De bewaarde botresten uit deze kist worden nu onderzocht en de uitslag wordt in juni 2024 verwacht.

Het boek over de Hervormde kerk van Kamerik is ook op Koningsdag onder de toren van de kerk verkrijgbaar. Aanschafprijs is 30 euro per boek. Ook zijn er in het kerkgebouw op 20 en 27 april twee reconstructiemodellen (van de huidige kerk en de vorige kerk) te bezichtigen.


Locatie

Hervormde kerk, Burg. Talsmaweg 18
Kamerik

a- algemeen:  Erfgoed

a- algemeen: Erfgoed