Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nlStuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Orgelconcert Bonaventurakerk

vr 20 september 2024

20.15 uur, entree € 15,00.

Graag wil ik uw aandacht vragen voor de mooie concertenreeks die wij willen organiseren in de Bonaventuraparochie te Woerden komend jaar.
De orgels in de Bonaventura zijn erg bijzonder in soort en staan de laatste jaren al enorm in de belangstelling. Mensen die voor het eerst komen zijn erg verrast door de schitterende kerk en de unieke orgels. De Bonaventura heeft een naam vanwege het feit dat het wel degelijk over drie interessante instrumenten beschikt en wel in een zeer goed klinkende kerk. De akoestiek in deze ruimte is maar liefst ruim 8 seconden hetgeen het zeer interessant maakt voor uitvoering van grote kathedraal-muziek. De afgelopen jaren hebben we veel filmpjes van de orgels online gezet en is een cd opgenomen.
Als organist van deze kerk wil ik dan ook niks liever dan deze ruimte optimaal benutten voor het geven van hoogwaardige concerten waarin deze orgels gebruikt worden, sterker nog: als organist van zo’n ruimte met zulke fantastische instrumenten is het de plicht van de organist hier wat mee te doen zodat de gemeenschap hier van kan getuigen.
Al dertien jaar organiseert de stichting comite kerkorgelconcerten zes of zeven concerten per jaar in de Bonaventurakerk. Komend jaar zijn dat er zeven; we willen net als vorig jaar een concert organiseren met een uitstekend koor. Dit jaar hebben we een samenwerking met Sweelinck Ensemble. Dit is een semi- professioneel koor en staat onder leiding van Janko Fraanje. Tijdens dit concert wordt de wereldberoemde mis voor koor en twee orgels van Louis Vierne uitgevoerd maar ook nieuw werk waarvan de inkt nog nat is. Louis Vierne was in de 20e eeuw organist van de Notre Dame in Parijs en geldt als een van de belangrijkste orgelcomponisten. We vinden het als team een mooie connectie om dit werk te programmeren in de kathedraal van het Groene Hart omdat dit jaar de Notre- Dame in Parijs na jaren restauratie weer in gebruik genomen gaat worden.
De concerten worden aangekondigd in diverse streekkranten en op internet en staan open voor de inwoners rondom Woerden en uiteraard hopen we op vele bezoekers en toeristen. De concerten worden uitgebreid ingeleid door de concertgevers en zijn daardoor toegankelijk voor iedereen. We streven ook hele gezinnen te verwelkomen en hebben als regel dat kinderen tot 16 jaar gratis de concerten kunnen bijwonen. Gelukkig hebben we de afgelopen jaren al een vaste kern bezoekers opgebouwd met mensen die wonen in Woerden en directe omgeving. .
Dit komende jaar heb ik een prachtige serie weten samen te stellen met fantastische organisten van grote naam. We zijn als stichting vooral nu overgestapt naar solo-orgelconcerten. De orgelplus-concerten die we in het verleden gaven waren erg kostbaar (twee musici) en gaven niet meer publiek dan een solo- orgelconcert. Sterker nog: sommige orgelfanaten blijven thuis bij deze samenstelling omdat zij echt voor het orgel komen en niet voor andere instrumenten of disciplines. Daarnaast zijn we ook van mening dat deze orgels meer dan interessant genoeg zijn voor solo-concerten. Sterker nog: bij bijna alle concerten worden alle 3 de orgels bespeeld.
We houden als stichting sterk rekening met de vraag die er is en met het culturele klimaat van Woerden. We bieden geen dingen aan die niet werken en niet gaan aanslaan zoals allerlei nieuwe experimentele muziek omdat we dat soort publiek niet trekken. Wel zijn we vernieuwend door bijvoorbeeld de concertgevers te vragen een eigen compositie te spelen (als ze die hebben) en te improviseren over een object uit de Bonaventurakerk. Ook hadden we vorig jaar een educatief project met masterclasses rondom orgelimprovisatie. Voor de rest is ons doel dat de beste orgelmuziek, geschreven door de eeuwen heen, uitgevoerd wordt in deze kerk. Deze muziek heeft z'n waarde al lang verdiend en moet blijven uitgevoerd worden. We besteden veel tijd aan het maken van goede persberichten, posters en bijhouden van de website. De serie wordt georganiseerd door de mensen uit het bestuur en we hebben hulp van diverse kosters, vrijwilligers die de posters overal ophangen, mensen die helpen met stemmen etc.
De lijst met concerten van dit jaar:
24 mei: Peter van de Zwaag- organist Grote of St Jacobijnekerk Leeuwarden
7 juni: Kirstin Grammlich- organist Grote of St Lebuïneskerk Deventer
28 juni: Stephan van de Wijgert- Organist van de Duif in Amsterdam
6 sep: Bert den Hertog- organist Elandstraatkerk Den Haag
20 sep: Nicolas de Troyer- Organist st Baafskathedraal Gent, professor Lemmens instituut Leuven 4 okt: Geerten Liefting- organist Bonaventurakerk Woerden
18 okt: Sweelinck Ensemble olv Janko Fraanje. Hans Houtman en Geerten Liefting, orgel


Locatie

Bonaventuraconcerten
Rijnstraat, Woerden


Website: Orgelconcert Bonaventurakerk


Bonaventuraconcerten

Bonaventuraconcerten

  • Meer informatie over Bonaventuraconcerten vindt u in de cultuurmap: Bonaventuraconcerten
  • Bezoekadres: Rijnstraat, Woerden
  • Contact: Krijn.W. van Veen | 030-2410775 | info@aavv.nl