Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Koeiemart on Tour

publicatiedatum: wo 11 mei 2022

Nu het Pop-Up Museum aan de Rijnstraat zijn deuren heeft gesloten gaat het Stadsmuseum Woerden op reis met de Koeiemart tentoonstelling. Zondag a.s. 15 mei is de ‘Koeiemart on Tour’ te gast bij het Stoomgemaal aan de Van Teylingenweg tussen Woerden en Kamerik.

 

Iedereen die zin heeft om Koeiemart herinneringen op te halen of meer te horen en zien over deze unieke traditie is van harte welkom van 11u-15u., toegang is gratis.

 

Stoomgemaal teylingens

Het voormalig scheprad-stoomgemaal, gebouwd in 1871 (getuige de gedenksteen in de noordmuur) in waterschapsstijl, werd vernoemd naar de polder, die de naam van het geslacht Teylingen kreeg.

Het is een van de oudste nog bestaande stoomgemalen van ons land en de enige overgebleven tandem-compoundstoommachine die direct een centrifugaalpomp aandrijft in Nederland.

Minimaal één keer in de maand wordt de machine in bedrijf gesteld.

Ook de kolenloods is herbouwd en ingericht als bezoekerscentrum. Vrijwilligers verzorgen educatieve rondleidingen over de geschiedenis van de waterhuishouding, het gemaal en stoom in het algemeen voor  scholieren en belangstellenden.

 

Koeiemart on Tour: Locaties
In totaal doet de reizende Koeiemart tentoonstelling 6 locaties aan.

Op 4 juni zijn we te zien op het Kerkplein tijdens de Graskaasdag,

Op 14, 15 en 23 juni strijken we achtereenvolgens neer in Weddesteijn in Woerden, De Cope in Kamerik en het Dorpshuis in Harmelen.

We sluiten af op landgoed Bredius op zondag 26 juni.

 

De Koeiemart on Tour is mogelijk gemaakt door de Vroedschap van Woerden Anno 2018, de bedrijvenkring die het Stadsmuseum steunt.

En natuurlijk door de enthousiaste vrijwilligers die meereizen met de tentoonstelling! Zij zorgen ervoor dat er op elke locatie iets extra’s te beleven is.