Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Bevrijdingsdag 5 mei

publicatiedatum: do 12 mei 2022

Bevrijdingsdag werd in Woerden op heel bescheiden schaal gevierd. Er was voor ruim 200 Woerdenaren een Vrijheidsmaaltijd in de tuin van de Petruskerk (met Vrijheidssoep) en een programma met muziek van trio ‘De groeten thuis’, gedichten van schooljeugd, en het "Woerdens fluitkwartet". S'avonds gaf 'de Vriendschap' nog een Bevrijdingsconcert

 

Al ruim voor de aanvangstijd meldden zich de eerste bezoekers in de tuin.

Hun aantal zou uitgroeien tot circa 250. Het trio ‘De groeten thuis’ zorgde vervolgens voor de informele sfeer met ‘gouwen ouwen’. Speciaal voor de gelegenheid waren ook vluchtelingen uitgenodigd, die op deze manier konden ervaren dat vrijheid in Woerden voor iedereen bestaat.

Burgemeester Victor Molkenboer opende de maaltijd met een toost op de vrijheid.

In zijn toespraak wees hij erop dat de vrijheid ook in Nederland steeds meer onder druk komt te staan en dat vrijheid verwordt tot het alleen oog hebben voor het eigen gelijk.

 

Leerlingen van basisscholen lazen zelfgemaakte gedichten voor rond het thema ‘oorlog en vrede’.

De maaltijd bestond uit Vrijheidssoep naar een recept van chef en kookboekenschrijver Nadia Zerouali en broodjes met onder meer de Woerdense Reypenaerkroket.

Veel plaatselijke bedrijven hadden de maaltijd gesponsord, zodat deelname gratis kon blijven.

Met een optreden van het Woerdens Fluitkwartet werd de Vrijheidsmaaltijd besloten.

 

Concert

Om 20.00 uur begon het Bevrijdingsconcert in de Bonaventurakerk. Harmonie De Vriendschap speelde daar een gevarieerd programma met klassieke muziek, melodieën van Vera Lynn, Charles Aznavour of de band Kensington en besloot met een wervelend arrangement van klezmermuziek.

 

bron website 4 en 5 mei Woerden