Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Lespakket met ideeën voor energie besparen

publicatiedatum: wo 4 mei 2022

Groep 7 van de Jan de Bakkerschool heeft z’n ideeën voor het besparen van energie gepresenteerd aan de klas. Hierbij werd gebruik gemaakt van het lespakket ‘Hoe energieslim ben jij?’. Hieronder wat de leerlingen van groep 7 aan adviezen en ideeën voor de inwoners en voor de gemeente Woerden bedachten. Overigens is het lespakket voor alle scholen beschikbaar.

 

ideeën van groep 7

  • We moeten minder vliegen en vaker de trein en de bus nemen. Vakantie vieren kan ook in Nederland of op de fiets.
  • De gemeente moet goed kijken naar het aantal lantaarnpalen. Dat zou best minder kunnen. En mensen moeten alleen lampen aanzetten die ze echt gebruiken.
  • Elektrische steps op elke straathoek, iedereen mag die tegen een zacht prijsje gebruiken. Natuurlijk moeten de steps en lantaarnpalen wel op zonne-energie.
  • De gemeente moet stimuleren dat inwoners hun huis beter isoleren. Ook de gebouwen van de gemeente kunnen beter geïsoleerd worden. Heb je het koud? Trek een vest aan.
  • Meer zonnepanelen, op huizen en grasvelden. En meer bomen in Woerden!
  • Op scholen beter letten op het onnodig aan laten staan van het digibord en de verlichting in de lokalen.
  • Organiseer jaarlijks een Woerdense fietsdag. Alleen fietsers mogen dan de straat op en verder wordt er op die dag van alles voor fietsers georganiseerd.

 

Gemeente

Wethouder Energie Tymon de Weger: ‘Wat mooi om te zien dat de leerlingen van de Jan de Bakkerschool meedenken over wat wij in Woerden kunnen doen om energie te besparen. Soms lijken dit soort onderwerpen ver weg, hoe gaan we energie besparen en waar begin je dan? Maar de leerlingen van groep 7 zijn hier heel concreet mee bezig geweest. Alle adviezen en ideeën zijn heel waardevol en daar gaan wij verder over nadenken. Bedankt allemaal!’


Het lespakket

Het lespakket is beschikbaar voor alle basisscholen in de gemeente Woerden en aan te vragen via de website van de NME. Het pakket wordt als gastles aangeboden, maar kan ook door de leerkracht zelf gegeven worden.


Hoe werkt het lespakket?

Het pakket bestaat uit drie lessen waarbij leerlingen eerst kennis maken met het onderwerp en samen in gesprek gaan. Ze denken na hoe ze thuis hun energiegebruik kunnen verminderen. Daarna worden de leerlingen uitgedaagd om zelf met ideeën te komen, in de vorm van een advies of iets wat ze maken.