Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Hugo Kotesteinpad met schanskorven

publicatiedatum: do 14 april 2022

350 jaar geleden redde de Oude Hollandse Waterlinie ons land van de Fransen. De Woerdense stadstimmerman en bouwmeester Hugo Kotestein is sterk met deze geschiedenis verbonden. Daarom wordt het wandelpad tussen het Kasteel en de bastions aan de Hogewal naar hem vernoemd: het Hugo Kotesteinpad. Vrijdag 8 april onthulde wethouder Tymon de Weger het straatnaambord.

 

 Ook zijn langs het pad twee schanskorven geplaatst. Dit soort korven werd in de 17e en 18e eeuw gebruikt bij het aanvallen en verdedigen.
Tussen het Kasteel en de bastions aan de Hogewal lag ooit een doorlopende stadswal, onderdeel van de vestingwerken die Hugo Kotestein wilde verdedigen. Daarom is het toepasselijk het wandelpad dat hier loopt, zijn naam mee te geven. Het is een van de plekken waar de gidsen van het Gilde uitleg geven over de vestingwerken van Woerden.

 

Hugo Kotestein
Op 11 september 1672 trokken de Fransen Woerden binnen. Omdat er 100 jaar geen oorlog was geweest, waren de wallen, poorten en bewapening verwaarloosd. De Fransen wilden de vestingwerken versterken en lieten bewoners van Woerden hieraan meewerken, onder wie stadstimmerman Hugo Kotestein.
Toen het leger van de prins (stadhouder Willem III) op 10 oktober de Fransen in Woerden omsingelde, raakten de Fransen in paniek. Met een vuur in de trans van de toren van de Petruskerk waarschuwden zij de Franse troepen in Utrecht. Ze kregen inderdaad hulp, maar het vuur sloeg over op woningen. Ook de torenspits en de kerk brandden voor een deel af. In de chaos die ontstond, probeerde Hugo Kotestein de prinselijke troepen te informeren over de situatie in de stad en de details van de vestingwerken waaraan hij had moeten werken.

 

Vrijkopen
Dit mislukte en Hugo Kotestein werd gevangen gezet in het kasteel. Zijn vrienden kochten hem vrij voor duizend rijksdaalders, in die tijd een fortuin. Het zegt iets over het aanzien dat Hugo Kotestein genoot. Hij was zelf ook een vermogend man en behoorde tot de notabelen in kerk en gemeenschap. Hij heeft ook het proveniershuis ontworpen dat aan de Rijnstraat stond.

 

Schanskorven
Onderdeel van het aanvallen en verdedigen in die tijd waren schanskorven. Je kon ze vullen met grond en er een kanon achter zetten of de soldaat verschuilde zich erachter om de vijand te beschieten. Op oude kaarten van veldslagen tussen 1500-1800 staan vaak schanskorven afgebeeld. Vestingsteden hadden een heel aantal schanskorven op voorraad. De schanskorf werd vaak gemaakt van wilgentakken en die waren overal in Holland aanwezig. De schanskorven in Woerden zullen zo’n twee jaar blijven staan. Het is levend hout, dus de korven groeien ook uit.

Kijk voor meer informatie op https://www.verhaalvanwoerden.nl/verhaal/16-woerdens-rampjaar-1672/