"Het bloempje van Alda" in Harmelen

publicatiedatum: za 9 april 2022

Vanaf vandaag, 9 april, is in Dorpshuis Harmelen een bijzondere expositie te zien. "Het bloempje van Alda" is een tentoonstelling rondom een familieverhaal uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling is samengesteld door Egbert Pikkemaat, industrieel vormgever en cultuurdocent. Op zolder vond hij een doos met een complete briefwisseling van zijn oma.

 

Expositie :  van 9 april 2022 t/m 5 mei 2022 | Bibliotheek Harmelen

gratis entree

 

Het verhaal

Terwijl zij, net na de bevrijding, nog in een kamp in Indië zat, correspondeerde zij met familieleden in Nederland. De een lid van het verzet, de ander van de NSB. Haar man was reeds omgekomen in Japan als krijgsgevangene. De meest aangrijpende passages gaan over Alda: de jongste dochter van zijn oma. Zij werd vanwege haar autistische aandoening gescheiden van haar moeder. Door verwaarloosde omstandigheden stierf zij.

Zijn oma schrijft: “Ik ben geslagen maar nog niet verslagen. Ik heb de brokken van mijn gezin en huishouden bij elkaar gezocht en kom straks thuis met een overlijdensacte, een bloempje uit Alda’s dode vingertjes genomen en een paar koffers met gekregen kleren.”

Dit bloempje heeft Egbert teruggevonden.

Dit aangrijpende verhaal is de basis voor deze reizende "pop-up" tentoonstelling.

 

In de Bibliotheek Harmelen vind je als aanvulling op de tentoonstelling boeken rondom dit onderwerp.

 

Egbert Pikkemaat – 55 jaar,

geboren in Brabant en woonachtig te Groningen – is in het dagelijks leven kunstenaar en vormgever. Als workshopdocent in het onderwijs probeert hij kinderen en jongeren bewust te maken van hun identiteit en van het belang van cultureel erfgoed.

Hij is geboren in een gezin waarvan de moeder tijdens de WO II, als kind, veel heeft geleden in de Japanse interneringskampen. Tijdens zijn opvoeding is er nooit veel over gesproken. Hoogste tijd om de balans op te maken wat zich daar in Indië precies heeft afgespeeld. Aan de hand van een gevonden briefwisseling heeft hij een pop-upexpositie samengesteld. Daarin is het verhaal te zien en te lezen zoals zijn grootmoeder het, in de periode net na de bevrijding van Indië, in haar brieven naar Holland heeft opgesteld.