Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefStuur berichten voor de agenda naar agenda@cultuurplatformwoerden.nl

Singel-kunst-werk geeft discussie

publicatiedatum: zo 27 maart 2022

De afgelopen week is er discussie geweest over het Singel-kunst-werk van Theo van Meerendonk; een groot geel bord met de letter Z, met eronder het woord ‘gas’. Hiermee zegt de kunstenaar te willen waarschuwen tegen de gevaren van het winnen en gebruik van gas, Een aantal mensen ziet er echter een steunbetuiging aan het Russische leger in, omdat die de letter Z ook gebruiken als symbool.

 

Hieronder de verklaring die Theo heeft opgesteld. (en die inmiddels ook bij het kunstwerk geplaatst is.)

 

VERKLARING VAN THEO VAN MEERENDONK OVER ZIJN KUNSTWERK
De zinker van Van Meerendonk” (foto boven)
Zinkerborden staan aan de rand van het water om aan te geven dat er iets onzichtbaars onder het wateroppervlak schuil gaat.
Van Meerendonk vergroot de schaal van zo’n waarschuwingsbord tot een enorm formaat, en daarmee ook de betekenis, net zoals de popartkunstenaar Claes Oldenburg dat deed met alledaagse gebruiksvoorwerpen.
Het bord waarschuwt voor gas. Gas is onzichtbaar, vluchtig, explosief, en blijkbaar ook verslavend. Onze Westerse maatschappij kan maar moeilijk zonder.

 

(< foto Zinkerbordenvan rijkswaterstaat)

 

Ondertussen smeken de Groningers ons te stoppen met de winning omdat ze letterlijk met huis en al de grond in zinken, zorgt onze CO2 uitstoot voor opwarming van de aarde waardoor de ijskappen smelten en steeds grotere natuurrampen dreigen, kan met de opbrengsten een afschuwelijke oorlog worden gefinancierd en drijft de hoge prijs arme mensen tot wanhoop. Voor Van Meerendonk is zijn bord zeker geen propaganda maar staat zijn Z voor een steeds verder wegzinkende maatschappij.
En juist daarom is het zo fantastisch dat de gemeente Woerden zich heeft voorgenomen ‘s werelds eerste gasvrije gemeente te worden.  Woerden doet het Zonder gas.
Theo Van Meerendonk 21  maart 2022

 

Wat van Meerendonk ook verklaart over de boodschap die hij wilde "zenden" door het maken van dit kunstwerk, sommige mensen "ontvangen" toch iets anders en blijven dit werk ongepast vinden.

Enkelen roepen zelfs op tot actie door bijvoorbeeld Oekraïense vlaggen rond het kunstwerk te zetten als teken van steun aan dit dappere volk. (Dat zou o.i. zeker het oorspronkelijke werk een andere, geheel nieuwe, betekenis geven en er zou daardoor eigenlijk misschien wel een geheel "nieuw" kunstwerk ontstaan, én waarschijnlijk een geheel nieuwe discussie.)

Wij willen ons verder niet in deze discussie mengen maar pas op met het vlaggen plaatsen rond het Z bord van Theo want er zijn honderden, zo niet duizenden, (wel iets kleinere) van deze Z-borden overal in ons land te zien!

 

 

.