Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Expo Treinramp Harmelen uitgesteld

publicatiedatum: wo 5 januari 2022

Vanaf 8 januari zou er, in het Spoorwegmuseum in Utrecht, een expositie te zien zijn van de de treinramp die in 1962 (60 jaar geleden) plaatsvond in Harmelen Het was (en is nog steeds) de grootste treinramp uit de Nederlandse geschiedenis. Door corona gaat de opening op 8 januari niet door. Zodra maatregelen worden versoepeld (14 jan. ?) gaat de expo open.

 

Bezoekers kunnen dan weer terecht in het museum. De treinramp-expositie met onder andere foto’s en video’s van overlevenden en nabestaanden staat nog tot 30 oktober 2022  in het Spoorwegmuseum. .

 

 

De treinramp

De treinramp in Harmelen vond plaats op maandag 8 januari 1962 om 09:19 uur.

Een stoptrein, die rond 09:15 uur uit Woerden vertrok richting Breukelen, botste op een sneltrein. In de stoptrein waren ongeveer 180 mensen aan boord. In de sneltrein zaten ongeveer 900 mensen.

De ramp werd veroorzaakt door de mist die op deze maandagochtend in de lucht hing. Hierdoor zag de machinist van de sneltrein het gele waarschuwingssein niet. Direct daarna kwam een rood waarschuwingssein, die de machinist wel zag. Hij probeerde meteen te remmen, maar kon de botsing niet meer voorkomen. Met een snelheid van 107 kilometer per uur knalde de treinen tegen elkaar.

Beide machinisten zijn direct overleden. Ook 89 passagiers overleefden het niet. 54 passagiers raakten zwaargewond. Later overleden een aantal daarvan alsnog aan hun verwondingen.

 

Op 8 januari 2021 is er een monument voor de slachtoffers geplaatst. Het monument staat bij overweg de Putkop, dichtbij de rails. Het bestaat uit twee platen, waarop de namen van de slachtoffers zijn gegraveerd. Als je tussen de twee platen kijkt, zie je de plek waar de ramp heeft plaatsgevonden.

 

lees meer op de site van het spoorwegmuseum