Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Spoorwegmuseum: treinramp Harmelen.

publicatiedatum: zo 12 december 2021

Op 8 januari 1962 vond bij Harmelen op de spoorlijn Utrecht-Rotterdam de grootste treinramp uit de Nederlandse geschiedenis plaats. Omdat het op 8 januari 2022 precies 60 jaar geleden is dat het ongeluk plaatsvond, besteedt het Spoorwegmuseum in een kleine tentoonstelling aandacht aan deze nationale ramp.

 

Twee treinen botsten in dichte mist frontaal op elkaar

Mist

Op 8 januari 1962 hing er een dichte mist in de polder bij Harmelen. Om 9.15 uur vertrok stoptrein 464 uit Woerden richting Breukelen met 180 reizigers aan boord. Uit de andere richting naderde vanuit Utrecht sneltrein 164 met bestemming Rotterdam. De trein met 11 rijtuigen en circa 900 inzittenden had 6 minuten vertraging. Met een vaart van 125 km/u passeert de sneltrein een geel sein, het teken om af te remmen. De machinist merkt, waarschijnlijk door de dichte mist, dit gele sein niet op. Met fatale gevolgen. Op het moment dat de machinist het rode sein ziet is het te laat. Ondanks de remming botst de sneltrein in volle vaart op de stoptrein waarbij 93 doden vielen en 52 personen gewond raakten.
De ravage was enorm.

 

Monument

Vijftig jaar na dato werd bij de plek van de ramp een monument onthuld voor de slachtoffers. Het monument is een ontwerp van de Kamerikse kunstenaar Taeke de Jong en steenhouwer Maurice van Dam uit Woerden. De vader van Taeke de Jong was als gemeentearts van Harmelen betrokken bij de identificatie van de slachtoffers. Op de twee hardstenen platen staan de 93 namen van de omgekomenen. Tussen de platen door is de plek des onheils te zien. Een rode hardstenen sokkel, met daarop een corpus zonder hoofd, zonder armen en met halve benen, verbeeldt de slachtoffers.

meer info op de site van het museum