Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Expo ‘Mimicry: list en bedrog in de natuur’

publicatiedatum: ma 18 oktober 2021

Tot 20 december is deze expo te zien in NME-Centrum InBredius (op zondagmiddag ).De natuur zit vol handige trucs waarmee planten en dieren overleven. Eén daarvan noemen we ‘mimicry’, wat zoiets betekent als ‘nadoen’. Dit is een verschijnsel waarbij een dier of plant door de eeuwen heen aangepast raakt aan de omgeving, of lijkt op een andere soort waardoor er bescherming ontstaat en dus meer kans op overleven.

 

Er zijn heel wat vormen van deze na-aperij te vinden in de natuur. Wat dacht je van een insect, dat een tak nadoet en een plant die bijen verleidt?

Tot 20 december 2021 te zien in NME-Centrum InBredius op zondagmiddag van 13.00 – 16.00 uur, toegang gratis.

 

De Expositie is verzorgd door IVN Woerden.

 

Mimicry

Voor sommige dieren is het behoorlijk handig dat ze heel sterk op elkaar lijken. Ze hebben bijvoorbeeld dezelfde kleuren, vormen, vlekken of geuren en houden zo elkaar voor de gek. Sommige dieren gebruiken dit als verdediging tegen gevaarlijke roofdieren of juist om zelf prooien ongemerkt te kunnen besluipen. Als dieren zo op elkaar lijken, elkaar nadoen of nabootsen, noemen we dat mimicry. Mimicry komt veel in de natuur voor, maar veruit het meeste bij insecten. Er zijn bijvoorbeeld vlinders met grote bangmakende-staar-ogen op de vleugels, zweefvliegen met wespenstrepen, rupsen die net op slangen lijken...