Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Tom Hazenberg over Romeins Woerden

publicatiedatum: zo 12 september 2021

Op dinsdag 14 september a.s. organiseert de Stichts-Hollandse Historische Vereniging een lezing over de Romeinse Limes en de status van UNESCO Werelderfgoed. Woerden is één van de ‘hotspots’ in de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Archeoloog Tom Hazenberg kent het Romeinse verleden van Woerden als geen ander.

 

De lezing start om 20.00 uur en wordt gehouden in de Maranathakerk te Woerden. Let op: voor het bezoek gelden corona-maatregelen! Tegelijkertijd wordt de lezing ook uitgezonden via het internet.

Voor het adres: zie kort voor aanvang de website shhv.info.

 

Achtergrondinformatie

We gaan een kleine tweeduizend jaar terug in de tijd. Woerden is dan onderdeel van de noordgrens van het enorme Romeinse Rijk: de Limes. Het fort dat hier ligt, castellum Laurium, maakt deel uit van een verdedigingslinie langs de Rijn in de provincie Neder-Germanië. Sinds deze zomer is deze Neder-Germaanse Limes officieel erkend als Unesco Werelderfgoed! In het gebied liggen achttien locaties in de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. Veel mensen denken misschien dat er van het erfgoed niets te zien is. Want het echte castellum in Woerden bevindt zich onder de grond!

 

Toch … wie er oog voor heeft kan veel ontdekken van de Romeinse tijd. Dat geldt zeker voor Tom Hazenberg, directeur van Hazenberg archeologie. Hij raakt intensief betrokken bij de opgraving van Romeinse schepen die onder andere in Woerden gevonden zijn. Zijn passie voor de Limes en de Romeinse scheepvaart is tot over de landsgrenzen bekend. Tom Hazenberg is ook een van de initiatiefnemers  van  het project  “de Limes op de UNSECO werelderfgoedlijst“. Op het terrein van themapark Archeon in Alphen aan den Rijn worden nu onder zijn leiding enkele Romeinse schepen gerestaureerd.

 

Over de spreker

Tom Hazenberg (1963) studeerde Klassieke Talen en Archeologie aan de Universiteit Leiden. Over zijn vak zegt hij: ,,Als archeoloog probeer ik aan de hand van tastbare resten het menselijk gedrag in het verleden te begrijpen. Het is een samengesteld vakgebied, want ik moet verstand hebben van vondstmateriaal, het toenmalige landschap en bijvoorbeeld de mogelijkheden die natuurwetenschappelijk onderzoek te bieden heeft. Maar ik ben ook projectleider voor een onderzoek en leg verbindingen met beleidsmakers om de geschiedenis actief in te zetten in de maatschappij.’’

 

Coronamaatregelen

We gaan er vanuit dat bezoekers volledig gevaccineerd zijn of over een herstel-bewijs beschikken. Wie niet (volledig) is gevaccineerd en geen herstel-bewijs heeft, neemt zelf de verantwoordelijkheid op zich om een (zelf)test uit te voeren kort voor het bezoek. Bezoekers nemen verder de 1,5-meter maatregel in acht, desinfecteren de handen bij binnenkomst en dragen binnen een mond/neuskapje bij het lopen. Ondanks al deze voorzorg geldt ook: het bezoeken van de lezing is voor eigen risico.