Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Hoe oud is het Klooster?

publicatiedatum: wo 8 september 2021

Bij onze collega's van website "in de Buurt" stond onlangs een bericht over de (gerestaureerde) kloostercel die volgens de tekst... 'rond 1850 in gebruik was voor rondreizende paters' ... ! Iemand van onze redactie dacht toen "vreemd, het klooster is toch pas in 1899 geopend?". Hoe dat zit lees je hieronder. Overigens, Monumentendag (11/12 september) kan je de kloostercel zelf gaan bewonderen!

 

Het gaat om de tekst hieronder waarin het jaartal 1850 is genoemd, wij denken; gewoon een vergissing.

De rest van de informatie klopt.

Inderdaad is meer dan honderd jaar geleden (namelijk 1899) het klooster in gebruik genomen door de monniken.

 

Veel mensen schatten het klooster (en ook de in dezelfde tijd gebouwde H. Bonaventurakerk*) veel ouder in.

 

Dat komt omdat in de periode van late gotiek ( een laat middeleeuwse stijl) van 1300 tot 1500 veel kerken en andere religieuze gebouwen in deze stijl zijn gebouwd en heden ten dagen nog steeds bestaan.

"Ons klooster ( en de Bonaventurakerk) zijn echter "Neogotiek" een bouwstijl die eind negentiende eeuw veel werd toegepast uit bewondering voor de veel oudere bouwstijl uit de middeleeuwen.

*St.Bonaventura, 1890-1892, N. Molenaar. Neogotische kruisbasiliek in op de vroege gotiek geinspireerde vormen.

 

 

Deel bericht "In de Buurt"

Heel tof: een kamer op de bovenste verdieping is weer hetzelfde gemaakt als een eeuw geleden.

Het gaat om een kamer waar vroeger Franciscaner monniken leefde. Het klooster werd rond 1850 namelijk gebruikt als onderkomen voor reizende paters.

De afgelopen jaren werd het kamertje van 3,5 meter bij 3,5 meter gebruikt als opslag en stond het vol met dozen. Zonde, vonden ze bij Het Klooster, en daarom is de kamer weer in ere hersteld.

De kamer geeft weer een goed beeld van hoe de monniken vroeger leefden en sliepen. Er staat weer een bed en meer meubels van ongeveer honderd jaar geleden.......  (lees het hele bericht)

 

informatie van Rijksmonumenten.nl

 

Het KLOOSTER in sobere neogotische stijl is in 1897-1899 gebouwd naar ontwerp van de architect J.H. Tonnaer uit Delft in opdracht van de Franciscanerorde. Het werk is uitgevoerd door aannemer Jan Gommarus van der Linden uit Woerden. Het klooster werd gebouwd op een deel van de tuin achter de R.K. kerk uit 1892.

 

Vanaf 1920 was in het klooster het centrum voor missiewerk van de Franciscanerorde gevestigd. Leegloop van het klooster leidde uiteindelijk in 1978 tot verkoop van het klooster aan de gemeente Woerden. Oorspronkelijk bevonden zich op de begane grond een gastenkwartier, refter, keuken, bibliotheek, sacristie, kapittelzaal en een bergruimte. De verbinding met de kerk was via de recreatiezaal. Op de verdieping waren het dormitorium met 26 cellen, een kapel en ziekenboeg. Op de zolder waren nog eens 16 cellen voor lekenbroeders, voorts een naaiatelier en opslag voor pijen.

Thans is in het klooster een kunstencentrum gevestigd met onder andere een muziekschool en theaterfaciliteiten. Ten behoeve van de theaterzaal is de binnentuin overkapt. De hoofdstructuur van het gebouw is grotendeels behouden.

 

meer lezen over het klooster KLIK HIER