Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Bredius & Kukeleboe

publicatiedatum: vr 3 september 2021

Er zijn weer kalfjes op het landgoed. Op 11 augustus heeft Jaco, de zoon van Boer Bert, ze losgelaten op het weiland tussen het stiltegebied en de ’s Gravensloot. En het naastgelegen Kukeleboe gaat een authentieke hooiberg bouwen voor het huisvesten van dieren en het opslaan van het hooi en het stro. Ook de rest van de dierenweide gaat op de schop.

 

Begin volgende jaar is de Brediusboerderij gerestaureerd en dan krijgt deze de functie van parkcafé. Voor de exploitatie daarvan is het nodig dat een deel van de dierenweide gaat plaatsmaken voor een toegangspad van de Van Kempensingel naar dit parkcafé. Hierdoor gaat de dierenweide dit najaar voor een groot gedeelte op de schop. Meer dan drie jaar geleden is daartoe besloten en vervolgens zijn de vrijwilligers van Kukele-boe gestart met het vernieuwen van de dierenverblijven.

 

Dit met een hooiberg afsluiten is niet alleen de kroon op het werk van de bouwers, maar Kukele-boe realiseert hiermee ook een langgekoesterde wens van haar dierenverzorgers.

 

Gemengd boerenbedrijf
Het Landgoed Bredius is eeuwenlang een gemengd boerenbedrijf geweest. Op het boerenerf hebben twee hooibergen gestaan. Eerst een zeskantige en later een vierkante. Kukele-boe wil een zeskantige hooiberg bouwen. Deze heeft gevels van ongeveer 3,50 meter, een oppervlakte van ongeveer 32 m2 en komt op de dierenweide naast de Brediusschuur te staan.

 

Door te kiezen voor deze authentieke vorm en ook door de gekozen plaats gaat deze hooiberg tot de gezichtsbepalende erfbebouwing behoren. Hiertoe behoren ook de boerderij, met schuur en varkenshok. “Deze hooiberg wordt een mooie toevoeging aan het bestaande ensemble,” zegt Luc van Dam van Limes Landschapadvies.

 

Kalfjes op  landgoed: Klik hier om de kalfjes te zien springen.