Regio: Veenmolen Wilnis

publicatiedatum: ma 17 mei 2021

Aan de rand van het dorp Wilnis, te midden van veenweiden en droogmakerijen, staat de Veenmolen. Vrijwilligers laten deze korenmolen bijna iedere zaterdag draaien. In de molenwinkel zijn, onder strikte veiligheidsregels, molen- en streekproducten te koop. De opbrengst komt ten goede aan het onderhoud van de molen.

 

Het bouwjaar van de Veenmolen weten we niet. Wat we wél weten, is dat de korenmolen in 1823 is verplaatst naar de huidige locatie.

De onderdelen van de molen zijn mogelijk ouder; zeventiende- of achttiende-eeuws en afkomstig van een industriemolen. De molen werd op een gemetseld onderstuk gezet waardoor de wieken meer wind vangen.

 

De korenmolen had een belangrijke taak in het dorp: het maalde graan voor het dagelijks brood.

Tot 1947 was de molen in bedrijf. Daarna dreigde verval. Diverse restauraties volgden en sinds de restauratie van 2003 draait de molen weer volop, (zie ook geschiedenis.).

 

Helaas is bezoek of rondleidingen op de zaterdag nog niet mogelijk!

​Mocht u willen langskomen om producten te kopen op zaterdag:  tussen 10:00 - 16:00 uur, dan hanteren wij daarbij zoveel mogelijk de RIVM richtlijnen, en wilt u dan géén fietsen meenemen naar de molen (parkeren langs de weg)

Geschiedenis

De Veenmolen' heeft niet altijd op de huidige plaats gestaan. De molen stond tot 1823 op een centraal in de Ronde Venen gelegen stukje land, genaamd het Molenkampje of de Molenaarskamp, gelegen onder Vinkeveen aan de oostzijde langs de Bijleveld bij de scheiding met Wilnis en Waverveen. Dit is ongeveer de plaats van de rotonde op de kruising van de Enschedeweg en de Industrieweg.

 

In 1823 werd het molenbedrijf verplaatst naar de huidige locatie aan de Oudhuijzerweg. Bij de heropbouw werd waarschijnlijk gebruik gemaakt van een voormalige industriemolen, die van elders afkomstig was. Gezien de constructiedetails is als herkomstgebied de Zaanstreek plausibel. In het begin van de 19de eeuw werden vele Zaanse industrie-molens vervangen door stoommachine en relatief goedkoop aangeboden.

 

Bij de verplaatsing naar zijn huidige locatie in Wilnis is de molen verbouwd tot korenmolen. Hierbij is een extra verdieping toegevoegd. Bij de verplaatsing zijn ook de stijlen van het achtkant ingekort.

 

Toen de molen aan het eind van de jaren veertig van de 20ste eeuw zijn functie als korenmolen had verloren werd hij kort voor 1953 door de Gemeente Wilnis in erfpacht verkregen. In 1971 is de molen overgedragen aan Stichting De Utrechtse Molens, die de molen in 1972/73 tot maalvaardige molen heeft gerestaureerd. Het bijbehorende molenaarshuis werd omstreeks 1990 gesloopt en dateerde vermoedelijk nog uit 1823.

 

Bron en meer info Wilnis Veenmolen