Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Gemeenteraad besluit Stationsgebied

publicatiedatum: do 15 april 2021

Het Woerdense college heeft deze week de stedenbouwkundige visie voor het Stationsgebied aangeboden aan de gemeenteraad. Het is nu aan de gemeenteraad om hierover een besluit te nemen. De visie is vooral bedoeld als stip op de horizon, waarmee concrete initiatieven en bouwplannen in het gebied kunnen worden gestimuleerd.

 

College vraagt besluit gemeenteraad over visie Stationsgebied

Op de korte termijn kan al de ontwikkeling van het zuidoostelijke deel van start, waaronder het oude Minkema en een voormalige kavel van de FNV.

Wethouder Arjan Noorthoek (Poort van Woerden): “Het Stationsgebied is een belangrijke schakel tussen Nieuw-Middelland, Snellerpoort en de binnenstad. Een gebied waar enorme kansen liggen! Wil je die kansen ook pakken, dan moet je wel weten welk eindbeeld je voor ogen hebt. Met de visie zoals die er nu ligt, creëren we op termijn een hele aantrekkelijke omgeving om te wonen, te werken en te verblijven. Met prettige verbindingen voor voetgangers en fietsers en openbaar vervoer en een hoofdrol voor water en groen. Veel Woerdenaren hebben daarover met ons meegedacht. Ik ben blij met alle input en zie ernaar uit concreet aan de slag te gaan. Niet alles kan nu meteen, maar met deze visie zetten we wel voortdurend een stap in de goede richting.”

 

Verbrede onderdoorgang
In de stedenbouwkundige visie krijgen voetgangers en fietsers de ruimte, voor auto’s is een kleinere rol weggelegd. Het is de ambitie om op termijn de Polanertunnel af te sluiten voor autoverkeer en de onderdoorgang flink te verbreden voor fietsers en voetgangers. Voorwaarde is wel dat er dan elders een goede ontsluiting beschikbaar moet zijn. Aan deze onderdoorgang zou dan één centrale fietsenstalling onder de sporen kunnen worden gemaakt. Daarnaast zou er een voetgangersbrug over de sporen kunnen komen aan de oostzijde van de perrons. Dit zijn grote ingrepen die alleen mogelijk zijn als provincie, Rijk en/of andere partners financieel bijspringen. Ten zuiden van het station verbindt een nieuwe oost-westas voor langzaam verkeer Nieuw-Middelland met Snellerpoort. Voor het autoparkeren wordt gedacht aan parkeergarages, in of onder gebouwen.

 

Oude Minkema
Als de gemeenteraad instemt met de stedenbouwkundige visie, kan binnenkort al worden gestart met de ontwikkeling van de zuidoostkant van het gebied, waaronder het oude Minkema. Vanwege de ligging, het historische karakter en de monumentale status ziet het college dit pand als een pareltje in het gebied dat een plek in de schijnwerpers verdient. In de visie krijgt het gebouw een prominente ligging aan het nieuwe Stationsplein-Zuid. Welke functie het pand krijgt, is op dit moment nog niet bekend, wel vindt het college dat deze gezichtsbepalend moet zijn. Ook moet het gebouw openbaar toegankelijk zijn, zodat iedereen het kan betreden of ‘gebruiken’. Het gebouw wordt samen met de oostelijk gelegen kavel gezien als één bouwveld. Beide zijn in het bezit van de gemeente.

 

Langere termijn
Naast de ontwikkelingen op de korte termijn, wil het college ook aan de slag met ambities voor de langere termijn, zoals de verbrede onderdoorgang. Dit vergt nog extra onderzoek, aanvullende financiering en lobby. Er is dan ook samenwerking nodig met andere overheden (Rijk, provincie) en uiteraard met partners als ProRail en NS.

 

Meer weten?
De stedenbouwkundige visie is te vinden op gemeenteraad.woerden.nl > Stukken > Stukken van college aan raad > april 2021. De gemeenteraad zal de visie naar verwachting behandelen tijdens de politieke avond op 12 mei (onder voorbehoud). Zodra de datum definitief is, leest u dit op gemeenteraad.woerden.nl onder Vergaderingen.