Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Jom Hasjoa: Geen openbare herdenking

publicatiedatum: za 10 april 2021

Jom Hasjoa, de jaarlijkse Joodse gedenkdag voor de slachtoffers van de naziterreur, wordt normaal rond deze tijd in Woerden herdacht met een plechtigheid bij het Joodse monument aan de Prins Bernhardlaan. De beperkingen als gevolg van de corona-pandemie zorgen er echter ook dit jaar voor dat een openbare herdenking niet mogelijk is. Wel zal deze online te zien zijn voor alle belangstellenden.

 

Net als in 2020 hebben de Stichting 4 en 5 mei Woerden en het gemeentebestuur van Woerden besloten om de herdenking kleinschalig en zonder publiek te laten plaatsvinden. Ook het tijdstip van de plechtigheid wordt niet bekendgemaakt.

 

Film

De herdenking wordt echter wel gefilmd en is op een later moment te zien via de website van de stichting (www.4en5meiwoerden.nl). Op deze manier kan iedereen de herdenking op een eigen moment meebeleven.

Bewoners van de directe omgeving van het monument zullen wellicht de opnamen van de herdenking zien. Ook aan hen het verzoek binnen te blijven en niet te komen kijken. Uiteraard staat het u vrij om op een (ander) moment naar het monument te komen om te herdenken.

 

Traditie

In het verleden werd na de herdenkingen een lezing in de Opstandingskerk gehouden.

Ondanks de pandemie willen de organisatoren die traditie voortzetten.

 

Rabbijn Marianne van Praag van de liberaal-joodse gemeente in Den Haag verzorgt op uitnodiging van de werkgroep Kerk en Israël Woerden met als onderwerp  “de weg uit de ballingschap die ons brengt naar de Messiaanse tijd.” Ook deze lezing is op een later moment online via www.4en5meiwoerden.nl te volgen.

 

bronnen: gemeente Woerden/ 4 en 5 mei

 

Jom Hasjoa

(In Israel is deze Herdenking op 11 april 2021)

Het is de dag van de herdenking van de Sjoa (Holocaust), de vernietiging van de zes miljoen Europese joden tijdens de Tweede Wereldoorlog én de herdenking van de opstand van het Getto van Warschau.

 

Op Jom Hasjoa staat men stil bij de mensen die tijdens het nazistische regime zijn vermoord en bij de invloed van de sjoa op het joodse volk.

Jom Hasjoa valt elk jaar op 27 "Nisan" *. Op de vooravond daarvan vindt -normaal gesproken- (onder meer in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam waarvan veel Joden werden gedeporteerd) een herdenking plaats waarbij de burgemeester van Amsterdam en de ambassadeur van Israël het woord voeren en herdenkingsgebeden worden uitgesproken.

 

De officiële naam van de dag luidt: Jom Hashoa wehagewoera - de dag van vernietiging en heldendom (het laatste om aandacht te schenken aan de verzetsdaden tegen de nazi's).

 

* Nissan is volgens de Thora de eerste maand van het joodse jaar.