Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Utrecht : kunstwerk Neude

publicatiedatum: zo 11 april 2021

Een nieuw kunstwerk in de "openbare ruimte" levert meestal discussie op, In Woerden zoals bijvoorbeeld bij "het Orakel"in Molenvliet of de "drie-eenheid" bij het station. Is het "mooi" ? past het in de omgeving? enz,. Meningen en smaken verschillen, zo ook in Utrecht waar deze dagen veel over een nieuw kunstwerk op het Neude, "Intellectual Heritage" (zie impressie) van Maarten Baas, gesproken zal gaan worden.

 

Het, in Utrecht, al veelbesproken kunstwerk, dat boven de ingang van de bibliotheek aan de Neude moet komen, werd al eerder bediscuseerd door o,a,. historici, politici en buurtbewoners.

 

Beslissing bij Raad

Voordat de gemeenteraad van Utrecht een definitieve mening kan (of wil) vormen over de plaatsing van het kunstwerk willen partijen in de raad van historici weten hoe zij aankijken tegen de plaatsing van zo’n kunstwerk op een monumentaal pand. Ook horen ze graag (nogmaals) van met name van omwonenden en andere betrokkene wat zij vinden van het kunstwerk. Ook willen ze duidelijkheid of de, in het ontwerp, niet geringe, verlichting hinder of overlast kan veroorzaken.

 

"Intellectual Heritage"*

Een onafhankelijke commissie selecteerde eerst werken van vijf Utrechtse kunstenaars, die ieder een nieuw kunstwerk maakten geïnspireerd op de architectuur van het gebouw én de nieuwe functie als bibliotheek.

De uiteindelijke keuze voor de lichtkunstinstallatie ‘Intellectual heritage’ van Baas was, volgens de commissie omdat; "Het kunstwerk verbindt op een bijzondere manier zowel de drukte van het plein ,met horeca en festivals, als de relatieve rust met het meer ingetogen karakter van de bibliotheek".

 

Het kunstwerk

* De installatie, die zo’n acht bij acht meter zal meten, bevat dimbare lichtbakken in kleuren die je ook terugziet in het glas-in-loodraam boven de luifel. De bakken vormen woorden en afbeeldingen die te maken hebben met de functie van de bibliotheek, zoals silence, study study study en een nijntje-beeld.