Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

10 jaar Week van het geld

publicatiedatum: wo 24 maart 2021

De Week van het geld is een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken. Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ wil het platform kinderen en jongeren voorbereiden op financiële redzaamheid in de toekomst. De Week van het geld is een belangrijke aanjager voor het stimuleren van financiële vaardigheden van kinderen en jongeren, zowel op school als thuis.

 

In 2021 is 10e editie van deze projectweek.
“In 2019 besteedde 37% van alle basisschooldocenten in de klas aandacht aan de Week van het geld”


De Week van het geld is de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de bekendste projectweken in het basisonderwijs. De jubileumeditie van de Week van het geld op 22 t/m 26 maart 2021 biedt een mooie gelegenheid om de Week van het geld uit te bereiden naar het voortgezet onderwijs en het mbo.

(Bron) Meer week van het geld

 

Oorsprong in de ruilhandel?

In de economie wordt van oudsher beweerd dat geld is uitgevonden ter vervanging van een ouder systeem van ruilhandel. Het standaardverhaal is dat met de ontwikkeling van de handel, één goed als betaal-, reken- en oppotmiddel ging fungeren (als goederengeld) en dat dan gaandeweg edelmetalen als goud en zilver algemeen erkend werden als de meest bruikbare vormen van goederengeld. Het krediet zou uitgevonden zijn om het dure en risicovolle verplaatsen van edelmetaal overbodig te maken.

Mythe

Deze mythe over de uitvinding van het geld, die teruggaat tot Aristoteles en zijn belangrijkste verkondiger vond in Adam Smith, is in de afgelopen eeuw systematisch ontkracht door archeologisch en antropologisch onderzoek: de ruileconomieën die economen bedacht hebben, hebben nooit werkelijk bestaan.

De vroegste economieën berustten waarschijnlijk op gezamenlijk beheer van middelen in stam- of clanverband of giften, met ruilhandel enkel tussen onverwante groepen. In de moderne economie wordt de mythe van Smith nog wel gepresenteerd, maar nu meestal als een gedachte-experiment over hoe een moderne economie zou gaan fungeren als het geld weggedacht wordt.

Meer geldgeschiedenis op Wikipedia (bron)