Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Erik van Muiswinkel over "de kleine Prins"

publicatiedatum: vr 19 maart 2021

Leerlingen van het Kalsbeek College hebben donderdag j.l. bezoek gehad van Erik van Muiswinkel. Cabaretier, acteur, presentator, zanger, schrijver (en dus ook vertaler) Erik van Muiswinkel komt naar de school om daar leerlingen met Frans in hun pakket te vertellen over het beroemde boek ‘Le Petit Prince’ (De Kleine Prins) van de schrijver Antoine de Saint-Exupéry, omdat door hem is ‘hertaald’.

 

Erik van Muiswinkel is groot liefhebber en verzamelaar van het boek dat in 1943 voor het eerst verscheen en al door vele generaties scholieren is gelezen. Nadat de cabaretier het verhaal had gebruikt in zijn voorstelling De Oplossing, vroeg uitgeverij Donker hem of hij een moderne vertaling van het boek wilde maken.

 

 Hij heeft het boek en met name de dialogen naar eigen zeggen toegankelijker en vooral eigentijds gemaakt. “Mensen praten tegenwoordig nu eenmaal anders dan in de jaren negentig.”

 

"Het gaat over een jongetje dat zich erover verbaast hoe vreemd grote mensen zijn", aldus van Muiswinkel. "De schrijver rekent af met het commerciële denken van zakenmensen, machtswellust, stompzinnige gedachten, alle paden die je als volwassene kunt betreden."

 

Antoine de Saint-Exupéry (1900 -1944) was een Franse schrijver en piloot. Hij schreef De Kleine Prins een jaar voor zijn dood. In dienst van de geallieerden werd hij in de Tweede – Wereldoorlog in 1944 neergeschoten boven de Middellandse Zee.