Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Gemeente vraagt "input" aan inwoners en ondernemers over energie

publicatiedatum: ma 15 maart 2021

Inwoners en ondernemers kunnen vanaf 10 maart input geven voor de Warmtevisie Woerden. Dit is een plan om in heel gemeente Woerden energie te besparen en huizen en gebouwen duurzaam te verwarmen. De gemeente wil graag van inwoners weten wat zij belangrijk en nodig vinden om hiermee aan de slag te gaan.

 

Betaalbaar, haalbaar en de tijd nemen zijn hierbij belangrijk. Inwoners en ondernemers kunnen op verschillende manieren meepraten en via een speciale website ideeën en reacties inbrengen. Na de zomer gaat de gemeente op basis van de input uit de samenleving en technische informatie de Warmtevisie Woerden schrijven. De gemeenteraad neemt waarschijnlijk eind 2021 een besluit over de Warmtevisie, waarbij inspraak mogelijk is voor inwoners.


Wat komt er in de Warmtevisie?

De Warmtevisie is een plan om in de hele gemeente energie te besparen en te zoeken naar mogelijkheden om gebouwen en woningen duurzaam te verwarmen. Betaalbaar, haalbaar en de tijd nemen is hierbij belangrijk. Er wordt in het plan onder andere gekeken hoe woningen en gebouwen energie kunnen besparen. Ook beschrijft de Warmtevisie welke duurzame warmtebronnen ingezet kunnen worden als alternatief voor aardgas. De gemeente wil ook graag van inwoners en ondernemers weten wat zij belangrijk vinden en nodig hebben om met energie besparen en duurzaam verwarmen aan de slag te gaan.


Hoe kunt u input geven

De activiteiten vinden door de coronamaatregelen in ieder geval tot de zomer online plaats. Daarom heeft de gemeente een speciale website gemaakt: https://warmwoerden.inbeeld.app. Hier vindt u meer informatie en zullen ook technische analyses en relevante onderzoeken verschijnen.

Wat vind u belangrijk? Welke vragen of zorgen heeft u? Wat kunnen inwoners en ondernemers doen? Of verhuurders? En wat denkt u dat de gemeente kan doen? Hoe zorgen we er voor dat iedereen mee kan doen? En waar denkt u dat we het best kunnen beginnen? Op de website kunt u hier input over geven door reacties en ideeën te plaatsen. Ook kunt u zich aanmelden voor vragenuurtjes en meedenkgroepen. De meedenkgroepen worden georganiseerd in april en mei. In deze groepen wil de gemeente verder praten over de ideeën die op de website zijn achtergelaten.


Vervolg

Na de zomer gaat de gemeente op basis van de input uit de samenleving en technische informatie de Warmtevisie Woerden schrijven. De gemeenteraad neemt waarschijnlijk eind 2021 een besluit over de Warmtevisie, waarbij inspraak mogelijk is voor inwoners.


Wat kunt u zelf al doen

Iedereen wil prettig wonen, werken en leven. Daarom is het belangrijk klimaatverandering af te remmen door zuinig met energie om te gaan en duurzaam te verwarmen. Samen maken we Woerden duurzaam. Niet alles hoeft tegelijk. Het is wel belangrijk dat iedereen doet wat hij kan voor een duurzame toekomst. Bekijk stap voor stap wat u kunt doen. U kunt in uw eigen huis al beginnen, bijvoorbeeld door de verwarming lager te zetten of te isoleren. Wilt u aan de slag met energiezuinig wonen? Vanwege het klimaat, uw energierekening of uw wooncomfort. Kijk op het energieloket www.jouwhuisslimmer.nl voor bespaartips en energiebesparende maatregelen.

 

Ook ondersteunt de gemeente onafhankelijke initiatieven van inwoners die andere inwoners helpen en inspireren bij het energiezuiniger maken van hun woning. Zo werken we samen aan een duurzame gemeente waarbij betaalbaarheid en haalbaarheid voorop staat.

meer info