Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Corona Update februari

publicatiedatum: za 6 maart 2021

De gemeente heeft op zijn website een Corona Terugblik geplaatst met de laatste ontwikkelingen. Februari was, volgens de gemeente, een maand waarin ieders geduld flink op de proef werd gesteld. De strenge lockdown en avondklok werden verlengd. Basisscholen en kinderopvang, kappers en winkels (een beetje) gingen weer open. Ondanks stijgende besmettingscijfers werden wat versoepelingen aangekondigd.

 

Coronanieuws

Besmettingscijfers

Het aantal positief geteste mensen in de maand februari ligt iets lager dan in januari. Dat is vooral te danken aan de eerste weken van februari.

Ook is januari (?) met 28 dagen een korte maand. De laatste week zien we echter een fors stijgende lijn. Gemiddeld ging het in februari om 13,7 positief geteste mensen per dag. Kijken we alleen naar de laatste week dan is dit aantal alweer gestegen naar 24,1. Ruim de helft van de besmettingen wordt veroorzaakt door nieuwe corona varianten. Omdat deze erg besmettelijk zijn, is het belangrijk extra voorzichtig te zijn.

In februari zijn in Woerden totaal 384 mensen positief getest op het coronavirus. 

 

Om wie gaat het?

De GGD Utrecht vergelijkt verschillende gemeenten in haar tabellen. Dan valt op dat in Woerden ongeveer de helft van de besmette personen onder de 40 jaar is. Daarbij is de groep van 20 tot 40 jaar iets groter dan de groep van 0 tot 20 jaar.

 

Vaccinatie

Veel zorgmedewerkers kregen in februari hun 2e prik. Van de ouderen zijn nu de 80 tot 85 jarigen, die mobiel zijn, aan de beurt. Het vaccineren gaat zo vlot, dat de GGD Utrecht op 21 februari liet weten dat de voorraad vaccins beperkt is. Iedereen die al een brief van het RIVM heeft ontvangen kan een afspraak maken. Nieuwe afspraken worden vanaf 5 maart weer ingepland.

 

Avondklok

Er was veel te doen rond deze maatregel. De groep Viruswaarheid had een kortgeding aangespannen om de avondklok van tafel te krijgen. Dat lukte bijna. In hoger beroep won de staat en de avondklok bleef van kracht. Ondertussen hadden ook de eerste en tweede kamer ingestemd met de avondklok.

 

Kinderen

Vanaf maandag 8 februari mochten de kinderen weer naar school en naar de opvang. Wel moet een hele groep in quarantaine wanneer 1 kind uit de groep positief getest is op het coronavirus. De GGD informeert de burgemeester wanneer dat het geval is.

In Woerden hebben 6 basisscholen hiermee te maken gekregen en moesten 6 groepen minimaal 5 dagen in quarantaine. In de kinderopvang is 1 locatie tijdelijk gesloten.