Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

"Lichtschilder" Hans van Ommeren

publicatiedatum: di 23 februari 2021

Dit voorjaar in het museum foto’s van Hans van Ommeren (1948 - 2018). Een markante fotograaf en hij woonde en werkte in Woerden. Een bezeten vakman die bleef experimenteren en de techniek tot in de puntjes beheerste. In zijn reclamewerk maakte hij de kale werkelijkheid interessant. In zijn vrije werk was hij een dromer die onvermoeibaar zocht naar het perfecte beeld. Zelf zei hij.. “ik schilder met licht”..

 

Ik schilder met licht. Hans van Ommeren, fotograaf

zaterdag 27 februari 2021 t/m maandag 24 mei 2021*


Student
Als jongetje van acht jaar oud koopt Hans zijn eerste camera. Achteraf is dit het begin van zijn ontwikkeling tot fotograaf. Als student combineert hij zijn werk in de Woerdense fotowinkel van Jaap van der Vooren sr. met een opleiding aan de Fotovakschool in Den Haag. Op zijn 26ste begint hij als zelfstandig fotograaf in Woerden.

Ambacht
In de huidige tijd van smartphones en camera’s met automatische instellingen kan iedereen goede foto’s maken. Maar vóór deze ontwikkelingen vereiste de fotografie veel technische kennis van licht, diafragma, lenzen en chemische reacties. Hans is een echte ambachtsman die deze technieken tot in de puntjes beheerst. Hij experimenteert dagenlang met een zelf gebouwde camera, waar hij steeds andere lenzen in schuift. Als eenmaal de digitale fotografie zijn intrede doet, ontwikkelt hij zich tot expert op dit gebied. Maar toch bewerkt Hans zijn foto’s zo min mogelijk. Voor hem telt maar één ding: het resultaat dat de fotograaf uit de camera weet te halen.

Commercieel
Fotografie is niet zo objectief als vaak gedacht wordt. Op foto’s komen objecten vaak mooier uit dan ze zijn: de fotograaf zet de werkelijkheid naar zijn hand. Vooral in reclame speelt dit een rol. De commerciële foto’s van Hans zijn meer dan een kale registratie van de werkelijkheid. Ze wekken nieuwsgierigheid op naar het verhaal achter de foto en dwingen je tot nadenken.

Kunst
Na 55 jaar stopt Hans met zijn werk als reclamefotograaf en richt hij zich steeds meer op vrij werk. In het project Troostbomen ‘schildert hij met licht’ vertelt hij zelf. De foto’s van mystieke en in nevelen gehulde bomen lijken niet ‘echt’ en stevig gefotoshopt. Toch maakt Hans ze zonder enige vorm van digitale bewerking.

 

Korte filmpjes
In deze tentoonstelling maak je (opnieuw) kennis met de verschillende kanten van de fotografie. Fotografie als kunst, reclame of als document van de wereld om ons heen; het valt allemaal te herkennen in het werk van Van Ommeren. In korte filmpjes kom je meer te weten over de werkwijze van Hans als fotograaf en leer je de man beter kennen. Een Art director en professionals uit het vak komen aan het woord maar ook leerlingen en goede vrienden.

Cultuur in Woerden
Naast fotografie had Hans een grote liefde voor kunst en cultuur. Hij ontwikkelde zich tot één van de voortrekkers van het culturele leven in Woerden. Hij was betrokken bij de oprichting van het Stadsmuseum en de stichting Vrienden van het Stadsmuseum. In de Gewelven van het Kasteel Woerden organiseerde hij foto exposities en hij zette zich in voor initiatieven voor Woerdense (amateur)fotografen. Ook ondersteunde hij vele culturele initiatieven van anderen. Vele Woerdenaren hebben lessen fotografie van Hans gehad.

Bij de tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals gratis instaprondleidingen op elke 1e zondag en 3e donderdag van de maand om 14.00 uur*

*De evenementen zijn natuurlijk afhankelijk van de op dat moment geldende Coronamaatregelen, De exacte openingsdatum hangt af van de routekaart die de regering volgt bij het opheffen van de huidige coronamaatregelen..

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het V.S.B. Fonds Woerden, de stichting Vrienden van het Stadsmuseum Woerden en Rotary Club Woerden.

Beeld boven: Hans van Ommeren, Troostboom, foto
Beeld rechtsboven: Hans van Ommeren, Glazen pot, foto
Beeld rechtsmidden: Hans van Ommeren, Vrouw, foto
onder de gewelven