Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Oud en Nieuw, wat kan wel/niet?

publicatiedatum: do 31 december 2020

Er mag, ook in Woerden geen (knal) vuurwerk worden afgestoken dit jaar, (door corona, om de zorg en politie wat te ontlasten) U mag wel klein vuurwerk (cat F1) zoals sterretjes en knalerwten veilig gebruiken. Ook waarschuwt de gemeente voor gebruik van wensballonnen en maakt ze u attent op het gesloten zijn van containers en prullenbakken, (brievenbussen ook dicht!) Ook info over wensballonnen en kerstbomen.

 

Mededelingen gemeente Woerden

  • Oud en nieuw wordt dit jaar net even anders.

We vieren het thuis en met een klein groepje. Oudejaarsvuurwerk is er niet bij. Dit jaar is er een verbod op het verkopen, vervoeren en afsteken van consumentenvuurwerk in het hele land. Het verbod geldt niet voor fopvuurwerk en schertsvuurwerk, zoals trektouwtjes, knalerwten en sterretjes.

Zo zorgen we er samen voor dat we de ziekenhuizen en politie niet extra belasten voor, tijdens en na oud en nieuw. Politie en BOA’s handhaven de vuurwerkregels. Als u zich niet aan de regels houdt, is de straf een boete van minimaal € 100. De boete voor het afsteken van vuurwerk is zelfs € 250. Jongeren tot 18 jaar kunnen een Halt-straf krijgen als zij toch vuurwerk afsteken. Het is ook verboden in het buitenland gekocht consumentenvuurwerk naar Nederland te vervoeren.

 

 

  • Veilig fop- en schertsvuurwerk afsteken

Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 mag u wel klein vuurwerk zoals sterretjes en knalerwten afsteken (categorie F1). Iedereen van 12 jaar en ouder mag dit vuurwerk het hele jaar door kopen en afsteken. Fop- en schertsvuurwerk is het minst gevaarlijke vuurwerk. Toch gebeuren er regelmatig ongelukken mee. Sterretjes kunnen bijvoorbeeld brandwonden veroorzaken omdat ze meer dan 1000 graden heet kunnen worden. Draag daarom altijd een vuurwerkbril, gebruik een aansteeklont en houd voldoende afstand van het vuurwerk. Rits je jas dicht en kijk uit met brandbare kleding en openstaande kleding zoals capuchons.
 

 

  • Containers en prullenbakken gaan dicht

De verzamelcontainers voor o.a. PMD en papier worden op 31 december afgesloten en op 2 januari weer geopend.

De textielcontainers worden tijdelijk verwijderd. Ook de prullenbakken worden tijdens de jaarwisseling gesloten.

 

  • Kijk uit met wensballonnen

Hoewel wensballonnen dit jaar erg in trek zijn, wijst de gemeente op het brandgevaar. De afgelopen jaren zijn verschillende branden veroorzaakt door het oplaten van deze ballonnen.

  • Geen kerstbomeninzameling

U kunt uw kerstboom in de week van maandag 11 t/m vrijdag 15 januari tijdens de gebruikelijke inzamelrondes aan de weg / bij de inzamelplek zetten. De vuilnismannen nemen de kerstbomen dan tijdens hun inzamelrondes mee. Bent u ‘m al eerder zat, dan kunt u uw kerstboom ook inleveren bij de Milieustraat. Dump uw boom niet op straat buiten deze data. Zo houden we het netjes en voorkomen we brandstichting. Er wordt dit jaar geen vergoeding per kerstboom gegeven.