Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Bram van der Vlugt overleden

publicatiedatum: zo 20 december 2020

Acteur en streekgenoot Bram van der Vlugt is vandaag op 86-jarige leeftijd, in zijn slaap, overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Bram stond, tot de eerste lockdown, nog regelmatig "op de planken" en was daarnaast in veel films en tv-series te zien. Onlangs werkte hij nog mee aan een "lokale filmproductie" rond een, óók niet onbekende, paardrijdende kindervriend.

 

Deze productie "Sint in Woerden", gemaakt omdat de Woerdense intocht van sinterklaas (ook door corona) niet door kon gaan, was misschien wel zijn laatste publieke optreden. (You tube film zien?  klik op de afbeelding)

 

De rol van de bebaarde kindervriend  heeft hem tot een nationale beroemdheid gemaakt, (hij speelde de rol   bijna 25 jaar met verve en veel mensen noemde hem dan ook : de enige echte...")

 

Hoewel Bram zeker niet ontevreden was over zijn jaarlijkse optredens als goedheiligman tijdens de nationale intocht en in talloze tv programma en (kinder)films, zag hij het spelen van sint niet als zijn grootste acteerprestatie. Hij speelde in talloze films, was stemacteur en in 2012 bracht hij zelfs een boek uit, (over Sinterklaas dat dan weer wel), getiteld Sinterklaas bestaat!.

 

Maar het trotste was hij misschien wel op de vele mooie en zeer gevarieerde theaterrollen die hij speelde, zowel in vrije producties als theatergezelschappen.

In 2017 speelde hij een prachtige, zelf gemaakte, productie over zijn eigen familie (Van der Vlugt & Co, onder andere met zijn dochter en zoon).

"Met andere oogen" ('Muziek en theater  over zijn moeder en andere in WO II vermoorde familieleden). Zeer lovende recenties.

 

Streekgenoot

Hij was ook een van de medeoprichters van de stichting Gras & Wolken, die ijvert voor het behoud van het Groene Hart. Veel mensen kennen hem van lokale medewerking aan exposities en evenementen. en anders kwamen zij hem tegen op bijvoorbeeld de streekmarkt op het kerkplein.

 

Corona

In een interview met het AD zei Bram van der Vlugt in oktober nog dat hij bang was voor corona. “Deze tijd is verschrikkelijk. De angst voor corona is bij mij in volle hevigheid teruggekeerd. Ik zie filmpjes langskomen van restverschijnselen bij mensen die aan de beademing hebben gelegen, dat moet me niet overkomen.”

“Ik ben banger dan in maart. Nu kom je niet meer weg met: ach ja, misschien word ik maar een beetje ziek. Dat zou kunnen, maar op mijn leeftijd niet meer, denk ik.”

 

Ook voor de komende jaren stonden meerdere nieuwe projecten gepland, waaronder een nieuwe tournee, een reprise en twee speelfilms.

 

Van der Vlugt laat zijn vrouw, vijf kinderen en drie kleinkinderen achter. Er zal in besloten kring afscheid van hem worden genomen.