Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Max Havelijrprijs leerlingen Kalsbeek

publicatiedatum: ma 21 december 2020

Het Kalsbeek College heeft het online Max Havelaar Toesprakentoernooi gewonnen. Een mooie prestatie met als kers op de taart het sterke betoog van vwo-leerlingen Jonas van den Berg en Lente Holleman. Zij gingen in de geest van het idealisme van Multatuli in op een concreet probleem of concrete positieve ervaring met het onderwijs in de coronaperiode.

 

Hun betoog bevatte een helder, afgebakend standpunt dat overtuigend werd onderbouwd.

 

Het jurycommentaar.

“In de goed gestructureerde kern van het betoog zijn op een hele knappe manier twee citaten van Multatuli vervlochten, die functioneel onderdeel uitmaken van de betooglijn en waarop in het slot van de speech nog wordt teruggegrepen. De ietwat melodramatische inleiding wekt nieuwsgierigheid naar het vervolg en is retorisch sterk vormgegeven, met o.a. concrete voorbeelden, alliteraties en drieslagen. In de kern van het betoog bevat de opmerking dat leerlingen achter de broek aan moet worden gezeten een kleine stijlbreuk. Beide presentatoren hebben een goede basishouding en maken functioneel gebruik van gebaren die het betoog ondersteunen. Alles bij elkaar heel goed gedaan!”


Speechvaardigheden
Leerlingen uit de bovenbouw van het vwo met een talent voor het gesproken woord binden elk jaar de strijd met elkaar aan tijdens het Max Havelaar Toesprakentoernooi. Een mooie manier om hun speechkennis en -vaardigheden uit te breiden. Het meesterwerk van Multatuli is de rode draad van dit toernooi

In het Multatuli-jaar werd de competitie online gehouden. Zo kunnen onze leerlingen ook op afstand kennismaken met de kracht van het gesproken woord en de universitaire kijk daarop.

 

Kijk naar de winnende speech van Jonas en Lente