Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Oud & Nieuw; Vuurwerk dat wel mag!

publicatiedatum: za 19 december 2020

Het ziet er naar uit dat door corona onze oudejaarsavond een "tikkeltje" eenzamer zal worden dan voorgaande jaren. Maar met tv, sociale media,, wat hapjes, en een spelletje kom je de avond wel door. Om 12 uur de familie een fijn en coronavrij nieuwjaar toe-Appen en, op veilige afstand, de buren begroeten. Maar geen vuurwerk afsteken! Pijlen en knallers mogen dit jaar niet maar wat nog wel?

 

Nou, onder andere  legaal verkrijgbaar zijn: Sterretjes, grondbloemen, trektouwtjes, knetterballen, knalerwten, grondbloemen en kortsluiters: categorie 1-vuurwerk dat voorheen voornamelijk bedoeld was voor( jonge) kinderen.

Nu mag en zal deze catagorie meer verkocht worden rondom oud en nieuw dan in voorgaande jaren.

 

Maar wat zeggen de vuurwerk- liefhebbers en -haters over het verbod op (knal)pijlen, potten en matten?

 

Een paar voorbeelden

Kabinet: (door corona is er een zeer hoge werkdruk in de zorg) Door in  dit jaar geen vuurwerk af te steken draagt iedereen bij aan het ontlasten van de  medewerkers in de zorg, hulpverlening, politie en BOA’s. Tijdens de jaarwisseling 2019-2020 moesten bijna 1.300 slachtoffers van vuurwerk naar het ziekenhuis of een huisartsenpost.

minister Grapperhaus.: Er zal streng worden gehandhaafd met boetes. ,Ga nou niet de flinke wijsneus uithangen door die spullen toch te verkopen. Dan krijg je echt een strafrechtelijke douw.”

(De minimale boete is voor bezit € 100,- afsteken € 250,- en een aantekening in het strafblad. De gevangenisstraffen kunnen flink oplopen. vooral voor illegaal vuurwerk  )

Vuurwerkverkopers: "de mensen gaan dit jaar meer illegaal vuurwerk kopen door het verbod." "We hebben nog geen duidelijkheid over de compensatie van de regering"

Dierenbezitters: "Bij ons gaat spreekwoordelijk de vlag uit. " Wie al eens een hond, paard of ezel op knallend vuurwerk heeft zien reageren, weet genoeg. Er zijn konijnen of katten die zich letterlijk doodschrikken

Vuurwerkpetitie: Behoud de prachtige vuurwerktraditie in Nederland! What's next? De oliebol?

Ambulancepersoneel : "Hopelijk krijgen we door dit verbod minder te maken met agressie tijdens Oud en Nieuw. "Het is bizar als je op straat bezig bent met hulpverlening, en je krijgt de vuurpijlen en de voetzoekers om je oren."

Vuurwerkfederatie: Een verbod op legaal vuurwerk is zinloos. "De doden die vielen bij het afsteken van vuurwerk tijdens de afgelopen jaarwisselingen staken állemaal illegaal en dus verboden vuurwerk af. Behoud de prachtige vuurwerktraditie in Nederland!

Vuurwerkhaters: Vuurwerk is  milieu-onvriendelijk en geldverspillend vermaak.

Politie: Word je gesnapt met één lawinepijl dan betaal je € 440 (bron OM)

 

 

Veel partijen zijn dus blij met het  vuurwerkverbod maar ook lang niet iedereen heeft begrip voor deze maatregel van het van het kabinet.

 

Regelmatig was de afgelopen weken de lucht boven Woerden  het decor van siervuurwerk en grote vuurpijlen die, als ze niet over zijn van vorig jaar, waarschijnlijk ergens illegaal aangeschaft zijn.