Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Fotoboek: De Oude Rijn tussen Leiden en Utrecht

publicatiedatum: zo 29 november 2020

In de jaren twintig van de vorige eeuw ging een ambtenaar van Provinciale Waterstaat van Zuid Holland met een fototoestel op pad om foto's te maken van de Oude Rijn tussen Katwijk en Utrecht. In de stad Woerden maakte de fotograaf een klein uitstapje door ook op de kaasmarkt of vanaf de kerktoren beelden vast te leggen. Door het hele boek heen staan ook foto’s van mensen die aan het werk zijn langs de Rijn.

 

Van de ongeveer 140 opnamen maakte hij twee identieke foto-albums. Beide albums zijn waarschijnlijk verloren gegaan.

Gelukkig bewaarde de fotograaf de glazen negatieven en ook een serie afdrukken geplakt op grote vellen karton  Deze afdrukken en negatieven zijn gebruikt voor dit opnieuw samengestelde fotoalbum.

De foto's, waarvan de meeste niet eerder zijn gepubliceerd, zijn opgenomen in de geografische volgorde van Leiden naar Utrecht en voorzien van een korte beschrijving.

Deze unieke serie foto's geeft een bijzonder tijdsbeeld van het wonen en werken aan de Oude Rijn rond 1925.

 

Het boek is het resultaat van een samenwerking van de archiefdiensten in Woerden, Alphen aan den Rijn en Leiden.

 

Wie weet zijn onze grootouders ooit geportretteerd door de vooralsnog onbekende fotograaf die langs de Oude Rijn stratenmakers, baggeraars en heiers vereeuwigde.

 

Het boek (harde omslag, 168 blz.) kost 22,50 euro en is verkrijgbaar bij boekhandel De Kler in Woerden en bij RHC Rijnstreek en Lopikerwaard (www.rhcrijnstreek.nl) of via de uitgever Stichting Rijnlandse Historiën.