Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Mariaverering – lezing live en online

publicatiedatum: za 5 december 2020

Mariaverering – de vele gezichten van Maria. Een lezing georganiseerd door de SHHV (Stichts-Hollandse Historische Vereniging) 8 december Online en live (voor maximaal 30 vooraf aangemelde personen). zowel de live- toegang als de live-stream zijn gratis. Ina Bertsch, docent iconografie en middeleeuwse kunst verzorgt de lezing.

 

Live stream internetadres: https://vimeo.com/event/507081. Inloop: vanaf 19.30 uur.
Let op: de presentatie kan tot twee dagen na afloop nog via bovenstaande link worden bekeken.

zie ook de agenda

 

De onbevlekt ontvangene van Bartolomé
In het Nieuwe Testament is Maria slechts een schimmige figuur aan wie alleen Lucas, de meest historisch geïnteresseerde evangelist, aandacht besteedt. Mede ontstaan vanuit de behoefte om het geboorteverhaal van Christus wat meer aan te kleden, krijgt de persoon van Maria in de tweede eeuw na Christus wat meer gezicht in het proto-evangelie van Jacobus en het pseudo-evangelie van Mattheus.

 

Toch hebben deze verhalen niet meteen invloed op de iconografie van Maria. Pas na het Concilie van Efese (431) als Maria wordt aanvaard als de Theotokos (moeder Gods), dat wil zeggen de moeder van het menselijke en tegelijkertijd Goddelijke kind, krijgt ze haar eigen plaats in de iconografie.

In Byzantium ontstaan drie verschillende madonnatypen die van grote invloed zijn op de vroegmiddeleeuwse Mariatypen: Hodegitria, de Nikopoia en de Blacherniotissa.

 

In de loop der eeuwen ontstaat er een zeer uitgebreide iconografie, waarbij afhankelijk van de periode en de context Maria afgebeeld wordt als tweede Eva, maagd, bruid, koningin en niet in de laatste plaats moeder.

Bij de toenemende verering van Maria behoren ook de Mariadevoties, zoals bijvoorbeeld de zeven vreugden en zeven smarten van Maria. Daarnaast bestaat er rondom de figuur van Maria een omvangrijke symboliek die ontleend is aan de flora en fauna. Aan de hand van uitgebreid beeldmateriaal zal in chronologische volgorde de boeiende iconografie van Maria in West-Europa worden behandeld door de eeuwen heen tot en met de Renaissance.

 

Mr. drs. Ina Bertsch

Zij studeerde middeleeuwse geschiedenis en cultuur in Utrecht. Tijdens de studie bestudeerde en becommentarieerde ze diverse hagiografieën.Ze geeft inmiddels al jaren les bij diverse instituten op het gebied van haar specialisaties iconografie en middeleeuwse kunst, vanuit haar eigen bedrijf Middeleeuwen & Meer.