Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Plannen Cattenbroekerplas

publicatiedatum: di 1 december 2020

Het college van Woerden ziet af van verkoop van het recreatiegebied Cattenbroekerplas aan recreatieschap Stichtse Groenlanden. Dit vanwege de onzekere toekomst van het recreatieschap en omdat verkoop geen echt voordeel voor de gemeente Woerden oplevert. De gemeente gaat nu met de Pretfabriek verdere afspraken maken over het gebied dat al vele jaren in discussie is.

 

Buitenbad Batenstein dicht!

Al sind de sluiting van het buitenbad in Woerden zijn de ogen gericht op de plas

Gemeentelijke plannen (MASTERPLAN RECREATIEPLAS CATTENBROEK) uit 1995 hebben het over een recreatieplas met een voorzieningenniveau gericht op de waterrecreatie voor de  lokale bevolking, een mooi maar duur plan.

 

De plas is ontstaan door zandwinning voor de wijk Snel en Polanen. De wijze waarop Woerden de plas terugkreeg van "Ballast van Oord"(de zandwinners) eind 2011 vergrote het financiele probleem : "Cattenbroekerplas kost Woerden miljoenen"

 

In 2015 is er  het bestemmingplan  voor dit gebied sprake van al iets minder lokale recreatie.

"Binnen het plangebied zijn dagrecreatieve voorzieningen tenbehoeve van de kleine watersport en bijbehorende oeverrecreatie zoals recreatiestranden, recreatieweiden, speelvoorzieningen en aan-legsteigers toegestaan. Ook zijn leisure en outdoor-activiteiten, horeca, verenigings-gebouwen, watersporten een ondergeschikt recreatieverblijf toegestaan."

 

IN 2016 was al te lezen: "de Honderden meters strand, mét horeca en recreatie laten, nog even, op zich wachten. en ,,Het zou gaaf zijn als het hier nog meer gaat leven. Vooral jongeren kijken daarnaar uit.''

 

Maar met komst van jongeren  komt ook spanning.

Volkskrant: Een groenstrook aan de Cattenbroekerplas leidt tot spanningen in Woerden. Op warme dagen trekken jongeren massaal naar ‘het strandje’ en zijn steiger, maar volgens omwonenden is de overlast ‘totaal uit de hand gelopen’.  (hele artikel in de volkskrant)

 

toerisme

Ook is de visie van de Gemeente de laatste jaren nadrukkelijk gericht op (inter) nationaal toerisme en niet meer (alleen) op recreatie voor de Woerdenaar Ook worden er max 30 (evt. meerdaagse) evenementen toegestaan op het strand/water.

 

Laatste nieuws

De gemeente gaat nu met het recreatieschap onderling afspraken maken over een goede afronding van het gezamenlijke traject. Daarnaast start de gemeente met de onderhandeling over de erfpacht en het beheer van het gebied met de Pretfabriek.

 

De gemeente en de Pretfabriek streven ernaar dat in januari 2021 het bestemmingsplan in procedure gaat en dat dan ook de omgevingsvergunning ingediend is. Als gevolg van de coronacrisis heeft de ondernemer aangegeven haar definitieve besluit om te gaan bouwen op een zo laat mogelijke termijn te willen nemen.

 

Dit betekent dat de gemeente voor het zwemseizoen van 2021 verantwoordelijk blijft voor het recreatiegebied.

 

Recreatie dat al op veel plekken promotie krijgt met teksten als

  • Groene hart logies: Woerden is voorzien van een mooie recreatieplas, de Cattenbroekerplas. U vindt hier zowel een strandje als grasveld/ligweide, dus er is voor elk wat wils.  Het strand is dagelijks (gratis) geopend van 1 juni tot 1 september van 10.00 tot 20.00uur Het strand is met de fiets, bus of auto bereikbaar
  • Groene Hart recreatie en Beleef Woerden enz,.: Strand Cattenbroek: Woerden is voorzien van een recreatieplas. Natuurlijk is het voor kinderen heerlijk om met het zand te spelen, maar mocht je niet van zand houden maar wel willen genieten van de zon, dan kun je plaats nemen op het grasveld.Het strand is voorzien van een sanitaire accommodatie. dagelijks geopend van 1 juni tot 1 september van 10.00 tot 20.00uur. Zowel het parkeren als de toegang tot het gebied zijn gratis.
  • Recreatie Midden Nederland:Strand Cattenbroek Hier kunt u veilig zwemmen. Zandstrand met een lig- en speelweide en toiletvoorziening (ook voor mensen die minder mobiel zijn). Op zomerse dagen toezicht op orde en hygiëne.Op zeer mooi dagen kunt u er ook een ijsje en/of frisdrank kopen. Het zwemseizoen loopt van 1 mei tot 1 oktober en het strandbad is open tussen zonsopgang en zonsondergang. Varen. Op de plas kunt u roeien, zeilen en surfen. Bootjes met een elektromotor  ook welkom. Botenhelling in het buurtpark bij het Inarimeer met doorvaart naar de recreatieplas.

 

Het CDA vindt de ontwikkelingen rond de Cattenbroekerplas van groot belang als gebied waar inwoners en toeristen uit de regio kunnen recreëren.