Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Een bijna compleet VOL-bestuur. blij verrast met de kans om midden tussen plaatselijke monumenten een aanspreekpunt en expositieruimte te kunnen inrichten. (Foto: Vereniging Oud-Linschoten)

Ver. Oud Linschoten - VOL in beeld

publicatiedatum: di 17 november 2020

Nog dit jaar hoopt Vereniging Oud-Linschoten (VOL) het winkelpand aan de Dorpstraat 45 in gebruik te kunnen nemen als expositieruimte. Dit monumentale pand verwierf vanaf circa 1888 tot 1963 bekendheid als bakkerij en van 1985 tot 2019 als slijterij. Het winkelpand staat al geruime tijd leeg.

 

In overleg met de eigenaar kan de Linschotense geschiedkundige vereniging tijdelijk gebruik maken van de locatie middenin de het historische dorpskern. Doel is vooral om plaatselijk erfgoed wat vaker toegankelijk te maken voor publiek. Midden tussen talloze plaatselijke monumenten, is dit een uitgesproken locatie voor een VOL-aanspreekpunt en expositieruimte maar ook als startpunt voor een dorpswandeling met gids. Als het aan de VOL ligt wordt het een pluspunt voor Linschoten. Voordat de winkel kan worden ingericht moeten er eerst wat aanpassingen verricht worden. De huidige VOL-locatie in De Brede Vaart blijft als werkplek en archief in gebruik. Meer over de VOL op www.oud-linschoten.nl

 

Vereniging Oud-Linschoten, tijdelijk  zichtbaar aanwezig
Een zichtlocatle op de begane grond ergens in Linschoten is al vele jaren de innige wens van Vereniging Oud-Linschoten (VOL).

 

De plaatselijke geschiedkundige vereniging is sinds 2015 helaas onopvallend voor de buitenwereld, ondergebracht in een schoollokaal op de eerste verdieping in de Brede Vaart. Voordat de fysiotherapie-ruimte in de Brede Vaart werd gebruikt door de Buiten Schoolse Opvang (BSO) werd de 'etalage' daarvan door de VOL ingericht met plaatselijk historisch materiaal.

 

Sinds medio oktober heeft de VOL tijdelijk de beschikking over zes ramen in het dorpshuis.

Ieder raam heeft een eigen thema:

  1.     Linschotens allereerste gemeenteschool (de school naast de St. Janskerk),
  2.     de VOL,
  3.     Sinterklaas,
  4.     het Boeren Leven,
  5.     Dorpshuis “Onder één kap” en
  6.     Sporthal en de geschiedenis van “Houthandel de Goederen".

In deze donkere dagen ziet het er nu gezellig uit.