Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

"Gouden" Grand Hotel Europa

publicatiedatum: zo 22 november 2020

Onlangs is Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer bekroond met een Gouden Boek. Van het boek werden sinds het verschijnen in december 2018 meer dan 200.000 exemplaren verkocht, genoeg voor de Gouden status. Pfeijffer werd verrast door radiopresentator Jurgen van den Berg in het NOS Radio 1 Journaal, met dit eervolle nieuws.

 

Eveline Aendekerk, directeur Stichting CPNB: ‘Dat een rijk en literair boek als Grand Hotel Europa zo’n groot publiek heeft bereikt is prachtig nieuws, een Gouden Boek rijken we namelijk niet dagelijks uit, het stemt dan ook hoopvol! Er wordt wel eens gesproken over bestsellerisering, maar als dit de Nederlandse bestsellers zijn, die vervolgens ook nog eens de rest van de wereld veroveren, dan mogen we daar allemaal trots op zijn!’


Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer (1968) is een van de grootmeesters van de hedendaagse literatuur. Hij heeft internationaal naam gemaakt met een veertigtal boeken waaronder Grand Hotel Europa, de roman die al bijna twee jaar de bestsellerlijsten dicteert. Dit jaar schreef de auteur dagelijks columns voor het NRC Handelsblad en De Standaard waarin hij verslag deed van de ontwikkeling van de COVID-19 pandemie in zijn woonplaats Genua.

Op 3 november verscheen de bundeling van deze stukken onder de naam Quarantaine.


Grand Hotel Europa

Grand Hotel Europa is de grote roman van Ilja Leonard Pfeijffer over het oude continent, waar zoveel verleden is dat er voor toekomst geen plek meer is en waar het meest reële toekomstperspectief geboden wordt door de exploitatie van dat verleden in de vorm van toerisme. Het is een theatraal en lyrisch boek over de Europese identiteit, nostalgie en het einde van een tijdperk.

Ilja Leonard Pfeijffers boek werd in 2018 door het NRC Handelsblad omschreven als de ‘roman van het jaar’ (•••••) en was het bestverkochte Nederlandse boek van 2019. Pfeijffer kreeg veel aandacht voor zijn epische liefdesverklaring aan Europa. Onder andere was hij te gast bij het afgelopen seizoen van Zomergasten. De vertalingsrechten van Grand Hotel Europa zijn aan 19 taalgebieden verkocht.


Gouden Boek

Sinds 2012 worden, analoog aan het gebruik in de platenindustrie, Gouden, Platina en Diamanten Boeken uitgereikt. Oorkondes worden uitgereikt aan boeken waarvan meer dan respectievelijk 200.000, 350.000 en 500.000 exemplaren zijn verkocht.