Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Debatteam Kalsbeek wint Debattoernooi

publicatiedatum: vr 6 november 2020

Dat het Kalsbeek College een goede reputatie heeft op het gebied van debatteren, is bekend. Ook in de online variant is de Woerdense middelbare school behoorlijk goed. Het debatteam van het Kalsbeek College won vrijdag 30 oktober het eerste online Benelux Debattoernooi.

 

Online debat
Zo’n 135 leerlingen debatteerden via een Zoomverbinding online in 3 verschillende categorieën. Achttien scholen uit Nederland en België deden mee.

Het Kalsbeek College had 2 teams afgevaardigd. Het team met Bram Versloot, Eva Langendoen, Karlijn Groosman, Dhané Bos, Sylvain Fauc en Sophie Bastmeijer won in de categorie Lagerhuis+. Ze versloegen onder meer scholen uit Brussel en Brugge door onder andere te debatteren over ‘Actiegroepen die onwaarheden over het coronavirus verspreiden moeten verboden worden’.

 

Competitie
De Benelux Debatcompetitie wordt georganiseerd door Stichting DebatUnie* en ondersteund door de Taalunie. Deelname staat open voor Nederlandse, Vlaamse en Europese scholen uit de Benelux.

De competitie bestaat uit een reeks Nederlandstalige debattoernooien die verspreid over het schooljaar in Nederland en Vlaanderen worden georganiseerd.

Aan het eind van het schooljaar is er een finaledag.

 

De volledige uitslag

🏆 Lagerhuis+ debat
1. Kalsbeek College (Woerden)
2. Utrechts Stedelijk Gymnasium
3. Johan De Witt Gymnasium (Dordrecht)
🏆 Hogerhuis debat
1. Haarlemmermeer Lyceum Zuidrand (Hoofddorp)
2. Vossius Gymnasium (Amsterdam)

 

Stichting DebatUnie (voorheen: Debatstichting) is opgericht door docenten uit Nederland en Vlaanderen en wordt versterkt door vrijwilligers en scholen. Het is hun missie om jongeren kritischer te laten denken, overtuigender te leren spreken en aandachtiger te laten luisteren. Ze vinden het van belang om Nederlandstalige jongeren uit verschillende onderwijslagen en landen de kans te geven om elkaar te ontmoeten rondom belangrijke (internationaal) politieke vraagstuk