Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Uniek oorlogsdagboek Jaap van der Vooren

publicatiedatum: zo 1 november 2020

Deze week verschijnt een unieke tijdscapsule van de hand van de Woerdense fotograaf Jaap van der Vooren. Als 17-jarige heeft hij tijdens de Tweede Wereldoorlog een dagboek bijgehouden. Dit is nu door de Stichting Stichts-Hollandse Bijdragen uitgegeven. Binnenkort krijgen ook alle huidige examenleerlingen van het voortgezet onderwijs in Woerden het dagboek cadeau.

 

Jaap van der Vooren en burgemeester Victor Molkenboer ontvingen vrijdag 30 oktober de eerste exemplaren.

 

 

 

Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid. Er is inmiddels nog maar een kleine groep die de Tweede Wereldoorlog bewust heeft meegemaakt. Jaap van der Vooren – de bekende Woerdense fotograaf - is één van hen.

 

Hij schreef dagelijks zijn ervaringen op tijdens de Hongerwinter, de Bevrijding en de periode daarna. Dit leverde een bijzonder tijdsmonument op. In het boek staan ook vroege foto’s van Jaap van der Vooren.

“Nog altijd actueel”
Jaap van der Vooren ontving vrijdag als eerste een exemplaar uit handen van Niek de Kort en Tineke Mees van de stichting. Daarna werd het dagboek overhandigd aan burgemeester Victor Molkenboer.
Molkenboer: “Ik ben heel blij met dit initiatief. Het is indrukwekkend om te lezen hoe een jongen van 17 de oorlog heeft beleefd. Het ligt al 75 jaar achter ons, maar is nog altijd actueel. Voor onze jongeren is het moeilijk zich daar een voorstelling van te maken. Hopelijk kan dit boek van een ‘leeftijdsgenoot’ daar een bijdrage aan leveren.”

 

Vanuit het motto: ‘een 17-jarige van toen heeft een 17-jarige van nu wat te melden’, is er gezocht naar mogelijkheden om met dit dagboek jongeren te bereiken. Met financiële steun heeft de stichting dit voor elkaar gekregen. De uitgever zorgt ervoor dat het Kalsbeek College, het Minkema College, het MBO Rijnland-Woerden en het Futura College binnenkort het dagboek ontvangen.


Foto 1: Jaap van der Vooren sr (foto door Jaap van der Vooren jr.)
Foto 2: Niek de Kort overhandigt een exemplaar aan burgemeester Victor Molkenboer (foto gemeente Woerden)