Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Online: Woerdenaren en de VOC

publicatiedatum: di 20 oktober 2020

Op 13 oktober heeft Niek de Kort een boeiende lezing gehouden over 'Woerdenaren naar de Oost; Vanuit de Vroedschapszaal vertelde Niek de Kort, één van de drijvende krachten achter de vernieuwde website VerhaalvanWoerden.nl, een verhaal dat daar NOG geen deel van uitmaakt, namelijk over het verband tussen Woerden en de VOC. Deze lezing is terug te kijken via onderstaande link.

 

De lezing is terug te kijken via onderstaande link. Duur: 54 minuten.

 

Link:

Ook het gebied rond Woerden is regelmatig bezocht door ronselaars op zoek naar werklieden voor de Verenigde Oostindische Compagnie. Historisch onderzoek haalt hen na honderden jaren uit de anonimiteit. Hun verhaal werpt een bijzonder licht op een bijzondere periode. Vaak is het geen gouden glans van een Gouden Eeuw… 

 

Niek de Kort is voorzitter van de Stichts-Hollandse Historische Vereniging en één van de drijvende krachten achter de vernieuwing van VerhaalvanWoerden.nl. Hij doet onderzoek naar Woerdenaren die ooit in dienst zijn geweest van de VOC. In zijn verhaal is er ruim aandacht voor de context van de VOC en de eerste resultaten van het onderzoek.

 

Afbeelding: Dekzicht Oost-Indiëvaarder, Jan Brandes, 1779 – 1787, Collectie Rijksmuseum