Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Oproep tot Leesoffensief

publicatiedatum: zo 25 oktober 2020

Het gaat niet goed met lezen in Nederland. Achttien organisaties uit het veld van onderwijs, cultuur en jeugdgezondheid maken zich hierover al geruime tijd zorgen en luiden nu voor het eerst gezamenlijk de noodklok. Onder aanvoering van de Leescoalitie roepen ze de politiek op een ambitieus Leesoffensief te starten.

 

Ze doen hierbij een dringend beroep op de Onderwijs- én Cultuurpoot van OCW om gezamenlijk te komen tot een actief en inclusief leesbeleid, waarin leesplezier een essentiële rol vervult. Een goede leesvaardigheid is een basisbehoefte voor iedereen en er zijn forse investeringen en daadkracht nodig om iedereen in Nederland gelijke kansen te bieden.

 

Manifest: Oproep tot een ambitieus leesoffensief

Het gaat niet goed met lezen in NederlandVoor de ontwikkeling van mensen en hun kansen op een leven vol mogelijkheden is een goede leesvaardigheid onmisbaar. Iedereen weet dat en toch wordt het belang van goed kunnen lezen nog vaak onderschat. Mensen vergeten weleens dat niemand als lezer gebo-ren wordt, maar dat er goed leesonderwijs en goede rolmodellen nodig zijn om lezer te worden. Dat is helaas nog niet vanzelfsprekend. Inmiddels telt Nederland 2,5 miljoen mensen die onvoldoende leesvaardig zijn om succesvol deel te nemen aan onze samenle-ving. Wie goed kan lezen, kan zich nauwelijks voorstellen wat het betekent geen beweg-wijzering of de bijsluiter bij een medicijn te kunnen lezen of nauwelijks internet en sociale media te kunnen gebruiken.

 

Gehele tekst KLIK HIER

 

Lezers worden gemaakt, niet  geboren