Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Corona: ANBO, Boodschappen en Eenzaamheid

publicatiedatum: wo 28 oktober 2020

Seniorenbond ANBO in Woerden is bang dat de eenzaamheid onder ouderen gaat toenemen door de strengere maatregelen van het kabinet om de tweede coronagolf te bedwingen. Ook merken ze dat de overbelaste bezorgdienst van supermarkten; een probleem is voor kwetsbare ouderen

 

Eenzaamheid

Uit onderzoek dat ANBO onder 5400 senioren deed, blijkt dat veel ouderen bang zijn om in deze tweede coronagolf besmet te raken met het coronavirus. Zij nemen daarom allerlei maatregelen om zichzelf te beschermen.

Zo gaat 68 procent van de senioren niet meer op bezoek bij anderen en ontvangt 74 procent geen of nauwelijks bezoek thuis. Ze ondernemen ook geen activiteiten meer. Volgens de bond ligt daardoor eenzaamheid en sociaal isolement voor veel ouderen op de loer.

Overbelaste bezorgdienst supermarkten; probleem voor kwetsbare ouderen


Boodschappen
De bezorgdiensten van veel supermarkten zijn overbelast. En dat is een probleem voor mensen met een kwetsbare gezondheid, waaronder veel ouderen. Zij moeten nu weken op hun boodschappen wachten. ANBO roept supermarkten daarom op om mensen met een zwakke gezondheid voorrang te geven bij hun bezorgservice. En we vragen mensen die gezond zijn, om daar voorlopig geen gebruik van te maken.

Atie Schipaanboord, hoofd belangenbehartiging van ANBO: “Als je nu online boodschappen bestelt, dan worden ze over meer dan twee weken bij je thuis bezorgd. Daar kunnen mensen die niet naar de supermarkt kunnen of durven, natuurlijk niet op wachten. Daar moet snel een oplossing voor komen.”

 

Dezelfde oproep als in maart

In maart, tijdens de eerste coronagolf, hebben we vanuit ANBO supermarkten ook al opgeroepen om hun bezorgservice voor een deel vrij te houden om kwetsbare mensen te helpen. Dat doen we nu opnieuw.

 

Lees meer op de site van de ANBO