Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Geslaagde tweedaagse expositie

publicatiedatum: vr 9 oktober 2020

Zestien deelnemers met een grote diversiteit, maar met een gezamenlijke kwaliteit om in deze maatschappij mooie dingen te doen en mooie dingen te maken”. Met die woorden opende Kunstkring Woerden-voorzitter Theo Aarsen (zie foto) zaterdag 3 oktober de bijzondere expositie 'Uit de kunst!' Van vrijwilligers van hospice De Mantelmeeuw.

 

De vrijwilliger zijn in hun normale vrijwilligerswerk vooral bezig met de zorg voor mensen in de laatste fase van hun leven. Maar daarnaast is aantal van hen ook heel kunstzinnig en creatief.
In een geslaagde tweedaagse expositie bij de Kunstkring Woerden lieten de vrijwilligers  zien wat ze nog meer in petto hebben. “Taalkunst en beeldende kunst versterken elkaar. Maar in deze expositie en in jullie vrijwilligerswerk versterken jullie elkaar!”, zei Aarsen daarover. In zijn openingsspeech besteedde hij aan elk van de exposanten heel persoonlijk aandacht. 

Bij de Kunstkring waren zaterdag en zondag olieverfschilderijen, acrylschilderijen, etsen, foto’s,  zilversmeedwerk, beeldjes en ander driedimensionaal werk te zien.

 

Een deel van het werk was ook te koop. Dat gold in het bijzonder voor het foto- en poëzieboek dat Maartje van den Bosch samen met de (intussen overleden) fotograaf John Verbrugggen maakte, en het boekje Laatste Zwaai, met ontroerende hospice-columns van Trudy ten Have.

 

Corona-alternatief voor Open Dag
Door de coronaperikelen had De Mantelmeeuw moeten besluiten de vijfjaarlijkse Open Dag te laten vervallen. Dit jaar moest dat eigenlijk een extra feestelijke dag worden, in verband met het twintigjarig jubileum. Deze korte kunstexpositie onder de titel Mantelmeeuw – Uit de kunst! bleek een mooi corona-alternatief.

De ‘coronaproof’ ingerichte expositie-tweedaagse van de Mantelmeeuw-vrijwilligers werd beide dagen – binnen de grenzen van de coronabeperkingen – goed bezocht. Enkele honderden bezoekers genoten – in groepjes van maximaal 12 personen – van alle verrassende kunstuitingen.

 

Kunst is belangrijk
Ook in het hospice aan de Meeuwenlaan is kunst belangrijk. Over wat er bijvoorbeeld aan kunst staat of aan de muren hangt wordt goed nagedacht. Het moet kunst zijn waarbij mensen zich thuis voelen..

 

Bij de foto’s:
- boven: Kunstkring-voorzitter Theo Aarsen opende Uit de kunst! (foto Trudy ten Have)
- midden: Mondkapjes op, en in kleine groepjes genieten (foto Mirjam Bijlenga)