Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Nieuwe gevelbordjes met Woerdense verhalen

publicatiedatum: di 22 september 2020

Gilde Woerden bevestigt vanaf vandaag op diverse gevels in de Woerdense binnenstad nieuwe ANWB-gevelbordjes. Deels vervangen deze bestaande bordjes die door de ouderdom niet meer goed leesbaar zijn. Maar ook komt er een aantal nieuwe bordjes bij. Zo blijven de verhalen over de monumentale panden en bijzondere plekken levend en kan iedereen die langskomt, er kennis van nemen.

 

Cultuur is de drager van onze binnenstad. Eenmaal per jaar is het Open Monumentendag en komt de cultuurhistorie op allerlei manieren aan bod. Maar ook buiten deze dag worden er mooie verhalen over monumenten en plekken verteld door de gidsen van het Gilde Woerden.

Daarnaast zijn er vele toeristen die op eigen gelegenheid cultuurhistorisch interessante plekken in onze stad bezoeken en interesse hebben in de achtergronden hiervan. Vooral voor deze toeristen zijn de bordjes een belangrijke voorziening. Ze dragen bij aan een goed historisch gevoel en maken het aantrekkelijk om nog eens terug te komen of langer te blijven.

Natuurlijk naast al het moois op historisch gebied dat Woerden al te bieden heeft, zoals het Kasteel, de Petrus- en Bonaventurakerk, molen de WIndhond, de Singel, de vestingwal, het Stadsmuseum en allerlei activiteiten.

Inventarisatie
Het Gilde Woerden en de Stichts Hollandse Historische Vereniging hebben een inventarisatie gemaakt van bestaande bordjes en locaties waar zij bordjes missen. De conceptteksten zijn ook voorgelegd aan de eigenaren van panden. Vervolgens heeft de Stichting Hugo Kotestein meegekeken waar een bordje het beste op de gevel kan worden bevestigd.

Wethouder Tymon de Weger (cultuurhistorie): “Mooi om te zien hoe al deze vrijwilligers met elkaar en met de gemeente samenwerken om het Verhaal van Woerden te vertellen. Daar spreekt zoveel liefde uit voor onze stad en haar historie. Zij zorgen ervoor dat bezoekers én inwoners zich een beeld kunnen vormen van de bijzondere geschiedenis van Woerden. De gevelbordjes leveren daar een belangrijke bijdrage aan.”

Oktober – maand van de geschiedenis
In de maand van de geschiedenis – kan iedereen ze lezen. Ook in Harmelen zijn dankzij de historische verenigingen alle monumenten van de bekende bruine ANWB-bordjes voorzien.