Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Vrijwilligers zijn gelukkiger

publicatiedatum: wo 21 oktober 2020

De helft van alle Woerdenaren doet vrijwilligerswerk. Worden al die vrijwilligers gezien en gewaardeerd? Hoe geven we de andere helft van de gemeente Woerden toegang tot vrijwilligerswerk? En jongeren, wat vinden zij van vrijwilligerswerk? Welke opleidingen en cursussen zouden vrijwilligers graag volgen om hun werk beter te kunnen doen? Of misschien willen vrijwilligers zich meer ontwikkelen in een andere richting?

 

En de organisaties, hoe willen zij worden ondersteund?
Het zijn vragen waar Hart voor Woerden zich mee bezig houdt. Recent kreeg Hart voor Woerden een nieuwe directeur. Jeannette Verplancke verdiende haar sporen in het bedrijfsleven en gemeenten, maar zeker ook in het vrijwilligerswerk. Zij heeft eerder soortgelijke initiatieven als Hart voor Woerden op de kaart gezet.


“Het is belangrijk dat we de vrijwilligers en hun organisaties ondersteunen. De activiteiten die we doen met elkaar vormen het fundament voor een gemeenschap”, aldus Verplancke. “En dan heb ik het niet alleen over al die onmisbare vrijwilligers in de zorg en welzijn. Wat denk je van de culturele festivals? Of activiteiten in het onderwijs? Ook daar werken vrijwilligers met hart en ziel samen aan een doel.”

 

VrijwilligersAcademie

Het komende jaar richt Hart voor Woerden zich onder andere op het opzetten van de VrijwilligersAcademie. Het streven is hier het kennisplatform van Woerden van te maken, samen met de vrijwilligers en hun organisaties. Een plek waar je kunt leren en elkaar ontmoet.
Verplancke: “Wij bedenken niet wat goed is voor de vrijwilliger of wat de vrijwilliger wil leren. Die behoefte halen we continue op bij de organisaties en de mensen zelf. Wij zorgen voor een mooi aanbod met goede trainers dat vrij toegankelijk is. We denken ook aan een vrijwilligerscafé waar we elkaar regelmatig ontmoeten. Want hoe leuk is het als de ene inwoner met de andere kan delen hoe hij/zij een probleem heeft aangepakt? Daar zit veel meerwaarde in: elkaar ontmoeten, elkaar informeren en van elkaar leren.”

 

Gelukkiger

Uit een recent onderzoek van CBS blijkt dat vrijwilligers gelukkiger zijn dan mensen die geen vrijwilligerswerk doen. “Dat zien wij ook; in de corona lockdown waren niet alleen de mensen die hulp kregen onthand. Ook de gevers, de vrijwilligers ervaarden een leegte. Vrijwilligerswerk is echt het leukste wat je kunt doen. Of het nu is omdat je een loopbaanswitch wilt doen en alvast wilt proeven; of omdat je mensen wilt leren kennen in je eigen omgeving.” En daar voegt Verplancke er enthousiast nog aan toe:
“Je leert, je lacht en je bent van meerwaarde voor anderen of een project. Prachtig toch?”

 

Hart voor Woerden is gevestigd aan de Meulmansweg 27 in Woerden en zit rechts in het bibliotheekgebouw (voorheen de VVV). Info@hartvoorwoerden.nl