Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Open Monumentendag, succesvol.

publicatiedatum: zo 20 september 2020

Vorig weekeinde, 10 t/m 13 september, was het weer Open Monumentendag Woerden (OMDW). Volledig coronaproof en weer met activiteiten voor alle leeftijden. Dit jaar stond het weekend in het teken van ‘Leermonument!’. Het thema sluit aan bij het landelijke thema van de World Heritage Days. Van elk monument kun je uiteraard wel wat leren.

 

Zonnig weekend vol historie

Naast monumenten die van oorsprong een leerfunctie hadden of hebben (zoals scholen), werden dit jaar ook allerlei andere monumenten ‘leermonumenten’. Het draaide meer dan ooit om leren, beleven en ontdekken van onze eigen lokale geschiedenis.

Klassendag

Op vrijdag 11 september werd in alle vroegte gestart met de speciale Klassendag. In totaal bijna 1200 kinderen uit de groepen 7/8 van de basisscholen een bezoek gebracht aan diverse monumenten in de gemeente. In samenwerking met KUVO en Gilde Woerden werd deze grote en strakke logistieke operatie van 9 verschillende routes geklaard. “Dit bleek ook dit jaar weer een waardevolle samenwerking om een interessant programma voor onze jonge generatie neer te zetten.

 

Hiermee is de Klassendag fun, interactief en leerzaam. En helemaal coronaproof.

Met bijna 1200 deelnemende kinderen is de Klassendag in Woerden één van de grootste van het land.” verklaart trotse voorzitter Theo Kemper van Stichting Open Monumentendag Woerden.

 

De monumenten

Op zaterdag en zondag openden weer vele bekende en minder bekende monumenten hun deuren voor het publiek. Wegens de corona-richtlijnen waren niet alle landmarks te bezoeken, maar de deelnemende locaties mochten rekenen op goed aanloop. De molen, het gemaal Teijlingens, het Stadsmuseum, de Joodse begraafplaats en het Klooster bleken ook dit jaar weer honderden bezoekers te trekken. Het stralende weer en de diverse enthousiaste berichtjes in de lokale media hebben hier zeker bij geholpen. “In een tijd waarin de meeste evenementen worden geannuleerd wegens de corona-richtlijnen, is het OMDW-weekend voor veel inwoners een welkome afwisseling gebleken.

 

Veel Publiek

Bijna 4000 deelnemers mochten we over het gehele weekend verwelkomen. Een mooi en positief feel-good weekend, waar een gevarieerd programma is neergezet.” vertelt voorzitter Theo. “Als bestuur omarmen we initiatieven om deel te nemen aan het weekend, denk bijvoorbeeld aan de openstelling van de Oude HBS of de wandeling in Harmelen en zijn we dankbaar voor de bereidheid van monumenteneigenaren en beheerders om mee te werken”. Hij dankt tot slot alle partners en vrijwilligers die zich hebben ingezet: “Dankzij hun inzet is het mogelijk om dit fantastische weekend voor jong en oud, bewoners en bezoekers van elders te organiseren.

Het was een hele opgave om het coronaproof in te richten, maar wat ben ik trots dat het ons gelukt is. Hopelijk tot volgend jaar!”.