Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Verkoop nieuwe oogst appels en peren

publicatiedatum: zo 6 september 2020

Op zaterdag 12 september zijn de eerste appels en peren van de nieuwe oogst te koop. Het fruit is onbespoten, komt van het landgoed Bredius en, voor een klein deel, van hoogstamboomgaarden rond Woerden. De verkoop is van 10.00 – 13.00 uur bij NME-Centrum InBredius. Wie dit fruit koopt steunt het in stand houden van de boomgaarden op het Landgoed Bredius.

 

Er zijn hand- en stoofperen te koop, appels voor de hand, voor de moes en om te verwerken in de taart. Uit de oogst van vorig jaar is er nog appel/perensap te koop.

 

Oogstfeest

Ook op het Oogstfeest op zondag 27 september is Brediusfruit en –sap te koop.

Tip: neem zelf een tas mee.

 

Fruit van oude rassen
Naast bekende soorten, zoals de goudreinetten en conference handperen staan op het landgoed bomen van minder bekende oude rassen. Bijvoorbeeld de Legipont, een sappige vroege handpeer met mooi wit vruchtvlees. Het sap druipt er uit. Doorgaans worden deze peren rauw gegeten, maar als ze niet te rijp zijn kunnen ze ook gekookt worden. Voor de liefhebbers van stoofperen is de Saint Remy te koop, de grotere en iets zuurdere tegenhanger van de meer bekende zoete Gieser Wildeman. De Saint Remy kleurt roze bij het stoven en kan tot in het voorjaar bewaard worden.

 

Hoogstamboomgaarden
Het onderhoud van de boomgaarden is niet alleen gericht op de oogst van mooi gezond fruit, maar ook op bomen met een mooie evenwichtige kroon, die lang meegaan.
Het plukken van het fruit in de hoogstambomen vraagt vaardigheid en durf van de vrijwilligers van de Fruitbomengroep van het landgoed. Vooral het fruit dat boven de sloot hangt, of aan de rand van de hoge kronen van de bomen is vaak moeilijk bereikbaar.